Jeg har alltid vært fascinert av kart. Av et stykke papir som viser hvordan landskap ser ut. Hvordan vannet har banet seg vei fra utspring i et fjellområde og ned til et tjern eller en sjø, og hvordan menneskeskapte ting som kulturlandskap, byggverk og byer er plassert i dette landskapet. Og så i neste omgang drømme at en kunne vært der og opplevd det, for så til slutt kanskje kunne oppleve det selv.

Kart er også en spennende tidsreise. Flere hundre år gamle kart som antakelig er tegnet på frihånd etter hukommelsen – og i noen tilfeller kanskje etter fantasien – og fram til dagens kart som er tegnet med den aller største nøyaktighet. Og GPS-en, for oss som skrur på den når vi skal en tur på butikken, bare for å følge med.

Så leser vi med store øyne at nå er det publisert et helt nytt kart. Et kart over universet, som omfatter 300.000 tidligere ukjente galakser. Du store all verden – nærmest bokstavelig talt! Og dette kartet inneholder så mye informasjon at du vil trenge 10 millioner DVD-plater for å få plass til alt. Men likevel dekker dette kartet ikke mer enn to prosent av himmelen. Selvfølgelig er målet å tegne kart også over de resterende 98 prosentene.

Vi forstår at det kan være et tålmodighetsarbeid å få gjort jobben. For å kunne registrerer noe på et kart, er det nødvendig å få øye på det. Noen av de galaksene som skal ned på kartet ligger mange millioner lysår unna oss. Og lyset beveger seg som vi vet med 299.792.458 meter i sekundet.

Det er astronomer ved Parisobservatoriet som jobber med saken. De venter seg mye i løpet av endel år. De skal sammenlikne svarte hull over tid, og se hvordan de dannes og utvikler seg. - Hvis man ser på et aktivt svart hull, forsvinner strålingen etter flere millioner av år. De eldste objektene i universet er rundt 11-12 milliarder lysår gamle, så vi kommer til å få se langt flere av disse objektene, melder forskerne. Så da gjenstår vel et spørsmål enda mer uforståelig enn hvordan det skal bli plass til dette kartet over universet etter hvert: Hvor gamle blir egentlig astronomer?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.