Det er en blid mann på bildet. En blid mann som sitter på huk, han ser – tilsynelatende – rett inn i kameraet med solbriller på. Han sitter på kanten av ei brygge, eller muligens er det et litt rettskåret svaberg. Været er fint, bak seg har han intet annet enn blått hav. Det store, åpne.

Makrellen på bildet er ikke død. Det vil si, den er det nå. For lenge siden. Den er røyket og satt til livs med brød og majones og Nordlandspils. Rett fra kald boks. Det stjålne øyeblikket er et bilde. Mannen på bildet er meg. Facebook driver hele tida og graver i fortida mi, og noen morgener sender de meg et minne. Som de vil at jeg skal publisere en gang til. Det er sjelden jeg gjør det. Men det har hendt.

Bildet er tatt på et lånt sted ved havet. Et sted man gjerne skulle eid. Egentlig skulle alle hatt et sted ved havet. Jeg tror kanskje at dersom jeg hadde fått valget mellom pensjon eller et sted ved havet, så er sjansen stor for at det ville luktet salt sjø av svaret.

Det er sikkert litt fordi det har sneven av noe eksentrisk over seg for en innlending å se tidevannet komme og gå, å se det boble i en makrellstim og kjenne at det biter på tre på en gang, å se et malingslitt naust. Leopardmønster på grunt vann. Havet.

Jeg sparer til et sted ved havet. Når jeg blir gammel. Det er heldigvis veldig lenge til. Men når jeg blir gammel, da skal jeg ha et sted ved havet. Med en liten fiskebåt, brygge og makrell og pils når jeg måtte ønske. Såpass må man nesten spandere på seg. Og hvorfor skal man egentlig vente til man blir gammel?

Nei, et sted ved havet. Det er det som gjelder. Et sted ved havet og en boks med dugg på. Skal ikke mer til.

LES OGSÅ: Her finner du flere God Dag-spalter med lune og melankolske hverdagsskildringer

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.