Sist det var is på Mjøsa så fikk fiskeren i meg en lys idé. Det oppsto brått et sterkt behov for å få tak i fisk som måtte oppholde seg under islokket. Fine dager i sola med termos og varmedress, pilkestang og maggot. I garasjen hos far min hang det et tilårskommet isbor. Det var et skjebor av eldre modell, og det var snakk om tiår siden det hadde vært i bruk. Som nyfrelsk pilker var planen å holde det innenfor stramt budsjett hva utstyrsanskaffelse gjaldt, så skjeboret ble med hjem i bagasjerommet på Chevroleten. Og så var jeg klar for å hogge inn i Mjøsas fiskebestand.

Med borr og sekk og niste og larver i en plastboks som jeg hadde kjøpt på sportsbutikken i sentrum, den gangen det fortsatt var butikker i sentrum, bar det utover mjøsisen i retning mot Helgøya. Jeg var, og er, ingen ekspert på mjøsfiske, så plassering for det første hullet ble valgt ut fra det jeg vil kalle en mildt velutviklet innfallsmetode. Jeg satte skjeboret mot isen og dro rundt. Jeg hadde sett for meg en kvikk forsering av de rundt 30 centimeterne med frosset vann. Det var en alvorlig feilvurdering. Det gamle skjeboret gikk rundt og rundt og liksom skrapte i overflaten. Men særlig nedover i isen kom jeg ikke. Sola varmet, og det ble etter hvert varmt både inni varmedressen og i isfiskerens øverste etasje, som er utstyrt med heller dårlige sikkerhetsventiler når det gjelder praktiske ting som ikke virker. Etter 45 minutter hadde jeg greid å slite et hull i isen, men da var jeg så sliten at jeg måtte ha matpause og hvile ut før jeg kunne tenke på å sende et agn ned mot sultne abborjækler.

Dagen etter tok jeg med meg en neve kroner og byttet de inn mot et finsk, sylkvast isbor. Men da smeltet isen, og finnen henger fortsatt ubrukt på bua med kvasse kniver som det går an å speile seg i.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.