Jeg har rotet meg borti noe. Nesten som dop. Meldt meg inn i ei gruppe på Facebook og utviklet et avhengighetsforhold som umulig kan være sunt for den psykiske helsa.

Det er en dragning mot tilfredsstillelse, underholdning og undring. «Slank ditt hjem!», heter det. «Gi rom for sjelen!». Fascinerende. Entusiastene, som er i ferd med å hekte meg på kroken, samles i gruppa «Ryddeglede».

For mange er det en selvmotsigelse, hele ordet, men jeg er tilbøyelig til å sverge troskap. Jeg holder meg mest i utkanten, som en kikker inn i andres hjem. Det gir meg innimellom dårlig samvittighet, jeg blir litt stressa. Men fortaper meg like fullt i før-bilder folk raust deler av kjøleskap stappet med matvarer på kryss og tvers – og etter-bildene av organiserte hyller med esker merket «middagsrester» og «kjøttpålegg». Det er nesten pute-tv å se hvordan folk bjudar på privatlivet.

Men så gøy! For kanskje noen har en god løsning for oppbevaring av øredobber, et system for hele familiens ski, eller ungenes 874.532 nabbiperler. Hva synes verden jeg bør gjøre med kottet, der støvsuger, fotballsko, kofferter og refleksvester kjemper om plassen?

Ryddegledes medlemmer tilbyr hjelp for de fleste av husets rom, og gjerne i den japanske guruen Marie Kondos ånd. Hun har skrevet boka «Magisk opprydning» om hvordan du kan rydde (les: kaste) deg lykkelig, og nylig fått sin egen tv-serie på Netflix. Hennes taktikk («Konmari-metoden») for å tømme hjemmet for overflødige gjenstander går ut på å kvitte seg med alt som ikke gir deg en gnist av glede.

Så hvis du rydder – men likevel ender opp med en masse ting rundt deg – da er du egentlig veldig lykkelig!

Les også
Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00