Jeg har rotet meg borti noe. Nesten som dop. Meldt meg inn i ei gruppe på Facebook og utviklet et avhengighetsforhold som umulig kan være sunt for den psykiske helsa.

Det er en dragning mot tilfredsstillelse, underholdning og undring. «Slank ditt hjem!», heter det. «Gi rom for sjelen!». Fascinerende. Entusiastene, som er i ferd med å hekte meg på kroken, samles i gruppa «Ryddeglede».

For mange er det en selvmotsigelse, hele ordet, men jeg er tilbøyelig til å sverge troskap. Jeg holder meg mest i utkanten, som en kikker inn i andres hjem. Det gir meg innimellom dårlig samvittighet, jeg blir litt stressa. Men fortaper meg like fullt i før-bilder folk raust deler av kjøleskap stappet med matvarer på kryss og tvers – og etter-bildene av organiserte hyller med esker merket «middagsrester» og «kjøttpålegg». Det er nesten pute-tv å se hvordan folk bjudar på privatlivet.

Men så gøy! For kanskje noen har en god løsning for oppbevaring av øredobber, et system for hele familiens ski, eller ungenes 874.532 nabbiperler. Hva synes verden jeg bør gjøre med kottet, der støvsuger, fotballsko, kofferter og refleksvester kjemper om plassen?

Ryddegledes medlemmer tilbyr hjelp for de fleste av husets rom, og gjerne i den japanske guruen Marie Kondos ånd. Hun har skrevet boka «Magisk opprydning» om hvordan du kan rydde (les: kaste) deg lykkelig, og nylig fått sin egen tv-serie på Netflix. Hennes taktikk («Konmari-metoden») for å tømme hjemmet for overflødige gjenstander går ut på å kvitte seg med alt som ikke gir deg en gnist av glede.

Så hvis du rydder – men likevel ender opp med en masse ting rundt deg – da er du egentlig veldig lykkelig!

Les også
Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.