Det er mangt man skal måle seg mot. Kjendiser, modeller, mora si. Det går i faser gjennom livet. Fra å være liten og måle seg mot storebror (ettersom jeg forstår, går akkurat den aldri over), til å bli større og måle seg mot gutta på laget. Man sammenligner seg med kamerater og popstjerner, for ikke å snakke om idrettsutøvere. Gutta mine ser på Usain Bolt og Mesut Ösil. Hvor fort går det an å løpe, hvor mange mål kan du skåre?

Ja da, kom og si at man bare skal måle seg mot egne, tidligere prestasjoner, det som teller er å sette pers, liksom. «Så lenge du gjør ditt beste...». Men det er nå en gang sånn at det finnes stoppeklokke. Det finnes metermål, badevekt og speil. Det finnes sosiale medier, konkurranseinstinkt, premieutdelinger og seierspall. Noen står på toppen av den, og ser ikke det innmari gøy ut?

Er du mann har du kjent på Birken-vurderinga: Har du aldri løpt, sykla eller gått på ski over fjellet?! Mange føler på den allestedsnærværende treningsutfordringa. Svarer litt ullent på spørsmålet; hvor ofte er du på Espern ’a? Har du født kjenner du alle fasetter av mammamålingene; amming, byssing, soving, smokking, gulping, krabbing. Er du sikker på at du gjør det bra nok? Uformelle krav, så klart, men høyst reelle. De kommer som små ytringer, hentydninger. Det slippes noen sitater her og der, utsagn som gjentas av andre fordi de får dem til å se bra ut, stiller dem i et godt lys i denne konkurransen som livet åpenbart er.

Jobber du i næringslivet går du sikkert i deg sjøl, når du leser andre lederes svar på Aftenpostens spørsmål om antall timer søvn hver natt, antall timer på jobb i uka. Mitt tips er å bruke ei klype salt. For tall er svikefulle. Og å jobbe 62 timer i uka kan også bety at du er ufattelig treig.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.