Bjørg er en edderkopp, nærmere bestemt en hjulspinner av type araneus diadematus – eller korsedderkopp, om du vil.

Skapningen dukket opp tidlig i sommer, og vi fant raskt tonen.

Bjørg er nemlig en jævel til å drepe fluer – og da særlig de forbanna bananfluene som surrer rundt i matsøpla.

I sommer har jeg hatt stor glede av å trille den brune søppeldunken bort til vinduet. Med jevne mellomrom har jeg åpnet lokket og sparket i dunken – og så har jeg fått masse billig underholdning når fluene har fløyet inn i det klissete nettet. Bjørg gjør kort prosess.

Her en natt fant leieboeren og jeg ut at vi skulle fôre henne med et tusenbein vi hadde funnet i stua. I løpet av to timer hadde Bjørg klart å spise insektet – som var minst like stort som henne selv. Grotesk, men vakkert på samme tid.

En natt i ferien ble jeg sittende oppe, søvnløs på en stol. I timevis beundret jeg edderkoppens bevegelser. På rekordtid demonterte Bjørg det store nettet. I noen små minutter var vinduet kjemisk fritt for spindelvev, men så begynte hun å lage et nytt – helt fra scratch. Det gamle, ødelagte nettet ble nå erstattet av et splitter nytt og enda større.

Umulig å legge seg når man har så god underholdning.

Stemmen til David Attenborough surret i hodet mens jeg satt der nærmest som hypnotisert og fulgte med.

Sakte-TV minus TV.

Bjørg har blitt en venn, og nå vurderer jeg å lage hybel til henne i garasjen. Hun har blitt så stor at hun snart kan flyttes til hundeburet.

Jeg viser en ubetinget kjærlighet overfor det vesle krypet. MEN, dersom hun skulle finne på å kravle inn i huset, da er veien til støvsugeren fryktelig kort.

Avstandsforhold gjennom ei veldig tykk glassrute er helt klart vår greie.

LES OGSÅ: Her finner du flere muntre God Dag-spalter fra HAs bakside

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.