De skal snart ut og gå i tog, de små en alen lange. Det vil si de som er omtrent 62,8 centimeter høye. En alen tilsvarer altså den størrelsen småbarn har når de er fire måneder. Da makter de neppe gå så mye i dette toget, selv om de ere en nasjon de med, de ruller vel mer – som russen, om enn i barnevogn i stedet for buss.

Men er man kun en alen lang, da veier man kanskje ikke mer enn 24 merker. Ingenting sammenlignet med syskjenbånet på Gjøvik, så klart, som ved fødsel’ veide fire merker mer.

17. mai er uansett den deilige dagen da voksne og unger kappes om å innta flest is og pølser, etter å ha gått en halv rast (4,5 km) tog. Hvem når først en tylft (12)? Klarer du å stappe nedpå et helt snes (20)? Du synes kanskje åtte potter rømmegrøt (7,2 liter) høres mye ut, men er man et grunnlovsselskap på et dusin (12), blir det ikke noe for mye – og man skal jo kose seg på nasjonaldagen. Har du bare kjøpt inn et par skrull med brus (6 liter), kan det imidlertid bli for lite, så der vil jeg nok gå for borti førti pel (9,4 liter), for å være sikker.

Har du invitert en hel skokk (60 stk.), må du kanskje sørge for et oksehode drikkevarer – altså seks anker (38 liter). Siden det går tre ankre på ei tønne vil det mest sannsynlig bli for mye. Men for konfirmasjons- og bryllupssesongen som står foran oss, kan det være greit å regne matbudsjettet i storhundre, gross og storgross. Det er ikke noe verre enn at det blir for lite mat på bordet.

Selv om de fleste gamle måleenheter er gjort om til metrisk system, henger det igjen lite gran (altså 1/256 ort). I tillegg har man fått inn noen nye. Vi journalister, for eksempel, som ikke er verdensmestre i hueregning, måler så mye vi kan i fotballbaner. Og det er stort, det!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.