Nylig bar jeg to eksemplarer ut med søpla. Igjen. To steikepanner som for lengst hadde sett sine beste dager. To panner som tydelig hadde gitt etter for presset. De tålte ikke varmen, begynte å flasse. De ga fra seg svarte flak av belegg som umulig kan være sunt å krydre maten med. De var oppskrapet og preget på alle måter, hengslete i håndtaket – den ene var til og med «justert» med elektrikerteip. Livet var over for disse to. Som så mange før dem. Jeg kjøpte ny. Igjen.

Flere merkevarer reklamerer med og påberoper seg livstidsgaranti. At du skal kunne leve lykkelig med steikepanna di med stor S resten av livet. Nå er jo «livstid» et relativt begrep. Men hvis vi tar utgangspunkt i en såkalt mannsalder, snakker vi om forventninger – ja, enda til garanti – om at et kjøkkenredskap skal vare og bestå i minst 30, kanskje helt opp i 50 år.Særlig.

Det skulle tilsi at du kan steike, brassere, sautere og varme år etter år. Tilberede pannekaker, karbonader, koteletter og fiskepinner jevnt og trutt. At du skal kunne surre hvitløk og sopp, la ungene håndtere tacokjøtt og bacon, woke grønnsaker og smelte smør og olje, speile egg og brune løk på ukentlig basis – uten at steikepanna går opp i liminga. Har du opplevd noe sånt? Hvor lenge har din mest standhaftige steikepanne levd? Riktig nok har jeg ingen bocuse d’or-medaljer på kjøkkenet, men jeg mener at jeg kan min steikepanne. Jeg skraper selvfølgelig ikke i den med brødkniven, jeg bruker olje som tåler høy temperatur, jeg slenger ikke kjøleskapskjøtt i iskald panne. Men ingen har altså vært i nærheten av å stå distansen.

Jeg begynner å tvile - er det meg, likevel? Eller har jeg bare ikke funnet den rette?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00