Jeg husker hytteturene og de uendelig lange bilturene opp til Skramstadsætra. Det var ikke store avstander, men farten var behagelig, for å si det sånn. Du hadde kjøpt en diger kasse med grapefruktbrus på glassflasker med lyseblå etikett. Brusen som ingen likte, men som vi likevel drakk – fordi det var sånn det skulle være. Vi fleipet med at du fylte hele koppen med sukkerbiter, også helte du kaffe oppi for å dekke de små mellomrommene.

Jeg husker vi reiste hjem fra utlandet for å nyte sommerferien på Ajer. Livet ble ikke bedre enn da vi endelig fikk Grandiosa med ekstra ost og skinke. Eller da vi lekte i den velstelte hagen. Du hadde på deg den slitte genseren og de skitne skoene du var så glad i. Skoene som din kjære hadde prøvd å kaste ved minst tre anledninger, men som du alltid hadde klart å fiske opp igjen rett før søppelbilen kom. Du ville heller selge huset enn å overlate hagen til en gartner. Ingen kunne vel gjøre det like nøye og ordentlig som deg.

Jeg husker gleden i ansiktet ditt da du spurte om jeg var flink til å øve på gitar – men også den bekymrede rynken i panna hvis jeg svarte nei. Vi hadde så mye til felles, både musikk og bekymringer. Og jernbane. Jeg husker turene ned på museet. For en femmer begynte modelltogene å kjøre. «Vææær så snill, bare én gang til?» - Det var alltid en ekstra femmer i lomma.

Du var også verdens tøffeste da du gikk ned i kjelleren og fant balltreet fra tiden da du jobbet som pengeinnkrever. Det var visst en tullegave som aldri hadde blitt brukt, men likevel mer enn nok til å imponere barnebarnet.

Dette er kanskje uviktige småting – isolert og hver for seg – men samtidig danner de grunnstammen for hele livet. Først når nye minner ikke lenger kan skapes, da innser man hvor viktige de gamle var. Og fortsatt er.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00