I disse dager skal folk kle seg ut etter alle kunstens regler. Halloween er visstnok det store nå om dagen. Med masker og sminke og full pakke skal både store og små kle seg opp de kommende dagene. For de små for å få godteri ved dørene, mens de store kler seg ut for å dra på byen. Som om ikke sprudlevannet gjør dem skumle nok fra før.

Personlig er jeg ikke noen stor tilhenger av halloween. Skal jeg ut i byen for å ha det hyggelig, foretrekker jeg å gjøre det innenfor min egen komfortsone. Ikke utkledd som et eller annet utenomjordisk vesen. Men hvert år er det mye støy for å få vekk «halloween-hysteriet». Det er for amerikansk, og det ene og det andre. Den skal ikke jeg slenge meg på. Liker man å gå rundt som Mikke Mus, skal ikke jeg blande meg inn i det. Det kan jo til og med grense til å være festlig å se på.

Derimot har jeg et forslag som kan gjøre alle til lags. Flytt hele utkledningsperioden et par måneder senere. Da er det nemlig tid for å gå julebukk, noe jeg føler har blitt en helt glemt tradisjon. En venn spurte meg her en dag om jeg ikke skulle ha kostyme for å gå på halloween-fest, hvorpå jeg svarte tørt: «nei, jeg venter til julebukk-sesongen». Jeg ble møtt av latter, og med et spørsmål om jeg var 90 år. I god tro trodde jeg kanskje det fortsatt var en tradisjon å gå julebukk. Jeg husker hvert fall å ha gjort det selv i min barndom.

Men ved å droppe halloween, og heller gå julebukk, får alle fortsatt kledd seg ut og det blir hakket mindre amerikansk. Legger du på sangstemma mi når du går julebukk, blir det nok minst like skremmende som en skummel halloween-maske også. Så mens de fleste er ute og feirer halloween, skal jeg sitte hjemme å øve inn julesanger og lage julebukk kostyme.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00