Min barndoms venninne hadde to ting som jeg ikke hadde. Vel, hun hadde sikkert mer, men det er særlig to ting jeg kan huske at jeg var veldig misunnelig på. Og det var ikke ting sånn i materiell forstand, men mer opplevelser.

Det ene var å feire 1. mai med is og tog og penklær.

Det andre var fellesferie.

Faren hennes jobbet på fabrikken, min familie var bønder, og var det noe som var uaktuelt så var det 1. mai og fellesferie. Jeg skjønte vel ikke helt hva sånn fellesferie var, men det hørtes så fryktelig koselig ut når de snakket om det hjemme hos min venninne.

Hjemme hos oss var det et skjellsord. «Nå begynner fellesferien» betydde kø på vegen, kø i butikken og folk som kjørte feil og havnet ved sommerfjøset vårt i stedet for på campingplassen, og som ikke fikk snudd campingvogna på den smale traktorvegen.

Ikke hjalp det å stenge vegen med trebukker og store skilt heller, for folk som var på fellesferie kunne ikke lese, fikk jeg høre.

Det siste syntes jeg var litt rart, for jeg kjente jo godt både faren og mora til venninna mi, og begge kunne lese. Til og med storesøstera kunne det.

Og på fellesferie dro de. Med folkevogn og kombicamp til eksotiske campingplasser på Vestlandet og i Arendal, mens jeg dro til familien i Danmark ved sankthanstider og var hjemme igjen i god tid før skurtreskeren ble kjørt ut av vognskjulet og korntørka måtte klargjøres til innhøstinga.

I august var alt ved det normale igjen. Venninna mi og jeg satt i traktorhengeren mens morfar kjørte ut på jordet og snakka om ferien. Og det rareste var at hun sa at hun misunte meg sommeren ved Danmarks vestkyst.

Og så hun som hadde vært på fellesferie, da!

LES OGSÅ: Her finner du flere God Dag-spalter – kanskje til glede og ettertanke

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00