Det er vel omtrent bare i eventyrene at den såkalte «underdog», den minste og svakeste parten, til slutt viser seg å være den sterkeste. Der tre parter kjemper om å vinne den store gevinsten, først den aller største, deretter den noe mindre, og til slutt den desidert minste og svakeste.

Det er i eventyrene den største skal først i aksjon og vise verden hvordan ting skal gjøres og avgjøres. Det er her han skal gå på et nederlag så stort at den nest største må få slippe til – og feile like stort. Slik at den minste og svakeste får sjansen, og triumferer over alle. Det er bare i eventyrene slikt noe skjer, eller …

Det sto ei ripsbuske i en hage et sted i de dype skoger i Østerdalen. Huset ble benyttet i helger og ferier, og hagen ble stort sett overlatt til seg selv. Og til elgen, som i vårknipa forsynte seg rikelig av grenene på ripsbusken. Men den halvt oppspiste busken besto utfordringen, vokste videre, og tok igjen det tapte utover sommeren.

Neste vår hadde det våknet en bjørn i nabolaget, og vandret rundt litt sulten etter vinterdvalen, på jakt etter noe å spise. I en hage sto det en ripsbuske. Slike busker har røtter, og det er noe som frister en skrott som trenger noe å leve av. Og store bjørneklør setter i gang gravingen, og finner ganske riktig noe å sette til livs.

Men det kommer en hageeier innen kort tid. Han finner de sørgelige rester av en ripsbusk, planter busken på nytt, og snart står det en ripsbuske i hagen som har overlevd raseringen fra sterke bjørneklør.

Sommeren går, det kommer en vinter, og det blir etter hvert også en vår. For tredje år på rad har busken vært offer for dyreverdenen. En liten mus har funnet noe å gnage på og spise. Alle grenene er snaugnagde. Den tapre ripsbusken har funnet sin overmakt. Den er død. Det blir ingen blader på den i sommer.

Så nå har du lest eventyret om elgen, bjørnen og musa som skulle konkurrere om hvem som kunne ta livet av en ripsbusk.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.