For hver plastpose og melkekartong du putter i riktig dunk, så kan du tenke at du har reddet en søt isbjørn eller en liten pingvinfamilie. Etterpå kan du fly til Bangkok med ren samvittighet.

Det er likevel én greie som gir meg prestasjonsangst, og det er gutta på gjenvinninga. De gulkledde tøffingene har en solid porsjon yrkesstolthet, og det betyr at man ikke skal bomme mye på sorteringen før man er i skikkelig trøbbel.

Ofte står jeg der oppe med hendene fulle av skrot og lurer på hvilken dunk jeg skal velge. De gulkledde følger med. Dette er deres kongerike – ingen tvil om hvem som er sjefen.

Jeg blir ennå svett når jeg tenker på den ene episoden da det gikk så himla gæli: Jeg hadde samlet opp masse papp som skulle vekk. Munter og nonchalant svingte jeg inn på fyllinga i litt for høy fart, spradet bort til containeren og kvittet meg med hele bølingen.

Påtatt selvsikkert vippet jeg på meg pilotbrillene og spankulerte rakrygget tilbake mot bilen. Men så stanset plutselig hele universet:

«DU DER! Vent nå litt!»

En skarp røst fikk meg til å bråstoppe. Den gulkledde med kommandostemmen sto på hodet i dunken og fisket opp det jeg nettopp hadde kastet. Ray-Ban-arrogansen min var brått erstattet med spak klynking. Mannen holdt opp esken som viste seg å være full av isopor.

«Har’ru ikke sjekka’n før’ru kasta’n?! Nå får’ru rødde opp etter’rei!»

Skamfull ble jeg stående og sortere isopor mens flere tøffe karer med armene i kors sto rundt og kikket på meg med haukeblikk. Jeg har ikke følt meg så skyldig siden jeg ble tatt for sniking på T-banen på Nationaltheatret i 2010.

Nå har jeg lært. Når jeg i dag ankommer mitt lokale tømmested, så kan du banne på at hver minste lille gjenstand er kildesortert etter alle kunstens mest ydmyke regler.

Du kødder nemlig ikke med miljøet – og i hvert fall ikke med gutta på gjenvinninga.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.