Jeg bryr meg ikke om langrenn. Det finnes ikke ord for hvor uinteressant jeg synes det er å se snørrete mennesker i skidress stupe over mållinjer. Men det er klart, da dopingsaken til Johaug sprakk, var det umulig til og med for meg å unngå å få det med.

Omtrent samtidig som Johaug tørket sine tårer, kom nyhetene fra Sverige om at Bob Dylan skulle få Nobels litteraturpris. En ganske mye mer interessant nyhet for meg. Og også et ganske interessant bilde på kontrasten mellom idretten og rocken.

For heng med meg på følgende: hvor mange av rockens legendariske plater er laget av mennesker som ikke har inntatt noe form for - la oss kalle det kunstig stimuli? Tenk om det hadde vært dopingkontroll da Rolling Stones spilte inn Exile on main street i det luksusslottet nede på den franske rivieraen. Da skal jeg love deg at det ikke hadde blitt plate. For det er ingen av dem som husker at de var der. Men låter gjør det. Og Bob Dylan. Da han og Johnny Cash skranglet rundt i Nashville på slutten av 1960-tallet. Der gikk det nok med både rocke-Paracet og eventyrblandet tobakk.

Rockens helter og idrettens helter hylles på arenaer verden over. I det ene øyeblikket reiser hordene hendene mot himmelen for å hylle skranglete, gamle menn med syltynne bein som har inntatt helt ubegripelige mengder dop. I det andre øyeblikket hyttes nevene mot en idrettsutøver som har klint en krem rundt kjeften.

Helter og banditter, dopere eller ei. Det som er den største synd i en verden passerer glatt under kunstnerisk livsførsel i den andre. Det blir til og med nobelpriser av det.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00