Du skjønner at livet virkelig har rast av gårde når datteren din plutselig en dag skal stå konfirmant. Det du også innser når den dagen nærmer seg, er at du angrer dypt på at du ikke har kategorisert bilder og filmer tatt av barnet som nå snart er voksen.

For en av oppgavene jeg fikk var nettopp å sy sammen en slags digital pakke som kunne dokumentere hennes liv. Det skulle vise seg å bli i heltidsjobb.

Da hun var i magen til sin mor, investerte vi i noe av det heteste innenfor teknologi: Digitalt videokamera. Problemet var at dette var filmet inn på såkalt DV-kassetter. Et annet problem var at vi av begeistring for den nyankomne gjerne lot kamera gå i 20 minutter mens hun lå helt musestille og sov eller i monotone bevegelser lekte med en rangle.

Timevis på timevis med film hvor det strengt tatt skjer ingenting. Og på toppen av dette: Tusenvis av bilder spredt på alt fra mobiltelefoner, gamle PC-er, CD-plater og eksterne harddisker. Da blir det vanskelig å finne øyeblikkene man vil ha: Det første skrittet. Første dag på skolen. Første målet i en fotballkamp. Første tannen til tannfeen. Første gang hun sa ordet «pappa».

Det ble en jakt på nålen i høystakken og tiden ble alt for knapp til å finne noen nål, selv om jeg reddet meg inn på et vis.

Om tre år er det duket for en ny runde. Jeg tror jeg må begynne jobben litt tidligere denne gangen. Kanskje er det allerede litt for sent?

Til deg som ikke er for gammel har jeg et lite råd til slutt: Ta færre bilder. Ta færre filmer. Husk at alt trenger ikke å dokumenteres så lenge det oppleves. Og når du først tar et bilde eller en video-snutt – kategoriser den straks.

LES OGSÅ: Her finner du flere morgenfriske God Dag-spalter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.