Du er rimelig vrang om du på død og liv må stampe rundt i nypreppa skiløyper med fjellstøvler på beina, barnevogn og fire bikkjer i bånd. Men så er du vel ikke en skiløper av den mest godlynte sorten om du spidder forbipasserende fotturister med stavene dine heller. Skulle vi kanskje roet oss et par hakk nå, folkens? Tatt en tur ut med snøskuffa og sett om vi kunne grave fram litt fornuft igjen?

Sommertid krangler bilister og syklister så eikene skvetter om hvem som skal vike for hvem. Den overordnede målsettingen er at flest mulig skal overleve. I skisporet skulle risikoen være noget mindre, men temperaturen begynner å bli faderlig høy der ute mellom busk og kratt også.

Selv ellers sindige hedmarkinger har uttrykt seg i overkant tydelig de siste dagene: «Det er ikke mange ukene i året vi skientusiaster har slike forhold som nå», skrev en ivrig kar på et ikke navngitt forum og ba andre i samme båt om drastisk hjelp til å sende folk på gummisåler, spark eller hoppestokk dit pepper’n gror. Jeg skjønner ham godt. Men skulle du som helårs turgåer oppleve at nabolagets mest ihuga dugnadssjel kobler sporplogen på snøscooteren og kjører opp en miniatyrutgave av Hedmarksvidda utenfor husveggen din, kan du sannelig også ha et problem.

Trasker du rundt med hundebæsj i rubben, skjønner jeg jo at det er fristende å gi både to- og firbeinte fotturister en overhaling, med spidding med stav er likevel et dramatisk virkemiddel. Det spørs hvor god jord det faller i den dagen den gående tar til motmæle og spenner et stykke fiskescene tvers over Gåsbubakken.

Jeg tar et ørlite forbehold om at min kunnskap om livet i løypene er basert på internett. I nærheten av skispor beveger jeg meg sjelden, verken med eller uten ski på beina. Og kanskje er det tryggest sånn.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00