Jeg er helt sikker på at det ikke står skrevet noe sted at det er husets eldste kvinne, les: mamma, som er hovedansvarlig for oppvaskmaskinen. Det er ikke en av de tinga som er nedfelt i noen lov. Altså er det fullt mulig å opponere mot.

I en del av de tusen hjem står «oppvaskmaskinen – ta ut og sette inn» derimot skrevet på unger og ungdommers liste over ting de med letthet kan bidra med i husholdningen. På den måten kan de lære å gjøre litt husarbeid, forhåpentligvis etter hvert utvikle en følelse av ansvar og evne til å se at «hei sann, her trengs det litt opprydning».

Erfaringsmessig sitter det langt inne.

Det er ikke ment som klaging på eget avkom (det ville i så fall bare falle tilbake på meg sjøl og Mannen som står for oppdragelsen) – det er bare en generell betraktning. Det kan sitte langt inne å innse at det å være en fjerdedel av et familiefellesskap innbefatter å ta sin del av de mindre attraktive oppgavene – herunder håndtere oppvask.

Nå plukket jeg for ei stund siden opp ei bruktbok på et marked, med tittelen «Meditasjoner for kvinner som gjør for mye». Inndelt i små epistler for hver dato, inviterer den til at man daglig tar en tur inn i seg sjøl ved å lese et visdomsord til ettertanke og refleksjon.

Foreløpig har jeg ikke rukket å lese så mye i boka, men hvis jeg først karakteriserer meg sjøl som «kvinne som gjør for mye», har jeg i alle fall funnet den aller første punktet jeg skal eliminere – og her er jeg helt sikker på at det er flere enn meg som har noe å hente:

Hvor mye tid bruker du på å rydde inni oppvaskmaskinen når andre enn deg sjøl har satt inn i den?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.