Men verden går som kjent stadig framover. Nye oppfinnelser skjer, og det dukker opp nye muligheter med ny teknikk. Så ved begynnelsen av det nye året ser vi muligheten til å avlive nok en gammel sannhet. Det er ikke lenger nødvendig å måtte oppleve den søte kløe for å kunne erfare den sure svien.

Mange har sikkert brukt juletiden til å skaffe seg noen negative erfaringer. Mye søt kløe og tilsvarende mye sur svie. Mer enn hver femte person som har inntatt avgiftsbelagte forfriskninger har satt seg i bilen etterpå, som oftest dagen derpå. Ulykkesstatistikken viser at det ikke var særlig lurt. Fyllesjuke bilister viser seg å være dårlige til å mestre et kjøretøy.

Men nå skal det ikke lenger være nødvendig å kjenne den såkalte søte kløe for å oppleve den sure svie, også kalt bakrus. En av de store bilprodusentene har nemlig drevet litt utviklingsarbeid, og resultatet er blitt en spesiell drakt som simulerer bakrus. Drakten består av en spesiell vest, vekter på ankler og armledd, en cap, spesiallagde briller som begrenser synsfeltet og dybdesynet og gir både dobbelt- og trippelsyn, og ikke minst øreklokker som gjenskaper den sensitiviteten en har til lyder når en er i bakrus. Og resultatet: 100 prosent edrue testsjåfører kjørte som om de skulle hatt en promille på mellom 0,5 og 0,8.

Så gjenstår det å se hva effekten kan bli hvis dette blir en del av kjøreopplæringen. Kan vi øyne følgende mulighet: - Jeg har trent på glattkjøring. Nå kan jeg det! - Jeg har trent på mørkekjøring. Nå kan jeg det! - Jeg har trent på fyllekjøring. Nå kan jeg trygt holde meg unna det. Og helt uten omvegen om polet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00