Forskning viser at ni av ti bilister mener de er flinkere enn snittet – eller i hvert fall minst like dyktige. Tenk litt på den!

Jeg er definitivt en av disse supersjåførene. Etter å ha hatt lappen i 13 år er jeg nemlig helt feilfri. Kjørestilen min har gradvis blitt preget av erfaring og selvsikkerhet – og stadig mindre av det lille jeg lærte på kjøreskolen. Jeg tilhørte nemlig de «heldige» som var født akkurat noen uker for tidlig, slik at vi slapp teorikurset. Jeg skal ikke nevne antall feil på prøven, men la oss bare kalle resultatet «nokså lurvete».

Kjørestilen min har helt klart endret seg. Til det verre. For eksempel måten jeg holder rattet på: Det trygge «ti på to-grepet» har gradvis blitt erstattet av svarte natta. Nå er det venstrehånda øverst oppe rundt klokka tolv som gjelder. Det føles mye tøffere. Høyrehånda har krøpet ned og funnet seg godt til rette på låret, hvor den på urytmisk vis klapper takten til all den rare musikken jeg hører på.

Etter at min lillesøster nylig tok lappen, føler jeg meg stadig oftere som en dinosaur i trafikken. Hun er selvsagt topp oppdatert på alt av regler og gode holdninger, og må innimellom irettesette broren – som noen ganger kanskje vil antyde at 60-soner og vikeplikt kun er veiledende. Jeg begynner å føle meg som han 100-åringen jeg intervjuet i Romedal for noen år siden: Han hadde hatt oppkjøring på 30-tallet, og hadde kun trengt å kjøre 400 meter rett fram på en grusveg for å få bestått.

Førerkortet mitt begynner også å bli utdatert. Med krøller og bollekinn er det fint lite som minner om den skrantne skallen bak rattet i dag. Kortet er også knekt og limt, så nå er det på høy tid at jeg leverer det inn – for alles beste. Så spørs det om jeg i det hele tatt burde få lov til å få et nytt. Den lille fornuften min sier klart nei.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00