Du vil ikke ha med en sånn da? Kvinnen bak disken kikket ned på den gule esken med de snodige sjokoladene som sto på disken hennes. Til 25 kroner per stykk. – Det er de siste vi får inn. Den siste esken. Folk har nesten grått her.

Jeg har aldri, og kommer neppe noen gang, til å gråte over en sjokolade. Eller kanskje da jeg var barn. Men ikke som voksen. Tror jeg. Jeg skal vedgå at jeg fikk litt hjerte for den esken de lå i. Den var gul, med et klart nostalgisk preg. Med bokstaver utformet på en slik måte som bokstaver ikke utformes på lenger i kommersiell sammenheng. Med rund, snirklete utforming og farget kant rundt.

Jeg gikk uten sjokolade. Lunsjen var kort, og jeg gikk samtidig som jeg spiste brødstykket med dvask salat og skinke av en pipip som etter sigende skal, en gang, ha vært frittgående. Ei så lenger nå. Som jeg passerte et kafévindu og et banklokale, så snek tanken på sjokoladen seg lenger og lenger fram i hodet. En sjokolade med sølvpapir i begge ender og en stang i midten med rødt magebelte rundt. Jeg har aldri smakt en sånn. Nysgjerrigheten meldte seg.

Det ble dagen etter, og det ble ny lunsj. Reporter på oppdrag i fremmed by skred målbevisst over main street og i retning jernbanestasjonens kiosk, der damen dagen før hadde forevist meg den siste esken med disse rare sjokoladene. Det var en annen som sto bak disken denne dagen. Og det sto ingen eske med utryddingstruet sjokolade på disken. Den lå opp ned – og tom – i et hjørne sammen med avisene fra to dager før. I et kort øyeblikk vurderte jeg å be om å få den tomme esken, men så kom jeg til å tenke på at det siste huset mitt trolig trenger er et nytt samleobjekt. Så jeg lot den gå.

Og gikk.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00