Du vil ikke ha med en sånn da? Kvinnen bak disken kikket ned på den gule esken med de snodige sjokoladene som sto på disken hennes. Til 25 kroner per stykk. – Det er de siste vi får inn. Den siste esken. Folk har nesten grått her.

Jeg har aldri, og kommer neppe noen gang, til å gråte over en sjokolade. Eller kanskje da jeg var barn. Men ikke som voksen. Tror jeg. Jeg skal vedgå at jeg fikk litt hjerte for den esken de lå i. Den var gul, med et klart nostalgisk preg. Med bokstaver utformet på en slik måte som bokstaver ikke utformes på lenger i kommersiell sammenheng. Med rund, snirklete utforming og farget kant rundt.

Jeg gikk uten sjokolade. Lunsjen var kort, og jeg gikk samtidig som jeg spiste brødstykket med dvask salat og skinke av en pipip som etter sigende skal, en gang, ha vært frittgående. Ei så lenger nå. Som jeg passerte et kafévindu og et banklokale, så snek tanken på sjokoladen seg lenger og lenger fram i hodet. En sjokolade med sølvpapir i begge ender og en stang i midten med rødt magebelte rundt. Jeg har aldri smakt en sånn. Nysgjerrigheten meldte seg.

Det ble dagen etter, og det ble ny lunsj. Reporter på oppdrag i fremmed by skred målbevisst over main street og i retning jernbanestasjonens kiosk, der damen dagen før hadde forevist meg den siste esken med disse rare sjokoladene. Det var en annen som sto bak disken denne dagen. Og det sto ingen eske med utryddingstruet sjokolade på disken. Den lå opp ned – og tom – i et hjørne sammen med avisene fra to dager før. I et kort øyeblikk vurderte jeg å be om å få den tomme esken, men så kom jeg til å tenke på at det siste huset mitt trolig trenger er et nytt samleobjekt. Så jeg lot den gå.

Og gikk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.