Det var den aller beste uka i året. Den der ingenting var som de andre ukene i året og timeplanen lå sammenkrøllet og forlatt i et hjørne, like interessant som julegavepapir på juledagsmorgenen. Det var den uka vi ikke lærte så mye fra bøkene, men kanskje samtidig den uka vi lærte mest i året likevel. Om de som vi gikk der og lærte sammen med.

Utfluktene preget de siste dagene av skoleåret. Det var den uka det ble syklet mest, grillet mest pølser og iblant sto det en buss klar. For å frakte oss til et sånt sted som man frakter skoleelever til den siste uka før St. Hans og skoleferie. Et visst museum over skogdrift i Elverum var en eksotisk utflukt. Ellers kan jeg huske at vi sykla til Biri. Og brente notatbøker på stranda den dagen vi hadde gått ut av ungdomsskolen.

Mandag morgen gikk jeg forbi en buss som var i ferd med å laste skoleelever. Det lå et energifelt av spenning og forventning over parkeringsplassen. Hyl og skrål. Det er på sånne turer at det – kanskje for første gang i livet – blir flørtet og kjent litt på livet utenfor bøker og undervisningsrom. Blikk over busseterygger og kanskje til og med sitte ved siden av hverandre. Det er da man vet at det er sommer når man er 11.

Og så var turene reist og bøkene ryddet ned. Og klokka kunne ringe ut for siste gang på to måneder. Vi hadde et hav av tid foran oss, et gedigent handlingsrom som kunne fylles med en god del ingenting. Få lykkefølelser er så lykkelige som den når du har totalt fri fra skole og lekser og bare kan sykle rundt med kompiser og bade i Mjøsa.

Men det kunne også bli stille. Veldig stille.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00