Hver eneste høst er det den samme gamle og deprimerende leksa: Temperaturen synker under null, og plutselig må man bite i det sure piggeplet og akseptere at bilen trenger vinterdekk.

De siste årene har jeg hyret inn en slags bekjent til å gjøre grovjobben. Han ligner litt på meg, egentlig: Liten og hårløs – med skitne briller og en sur eim av syrlig sarkasme. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg tilbringer så mye tid me’n, men han har visst kommet for å bli – enten jeg liker det eller ikke. Gretten og fæl kommer han slentrende inn på gårdsplassen min, også setter han i gang med å banke og hamre og banne og sverte noe så grufullt. «Dekka er slitt på høyre side. Jeg har sagt at du må’kke kjøre så jærsklig hardt i rundkjøringene», smeller han.

Jeg prøver meg med noen muntre og joviale ordspill om vinteren som står for tur, men dekkskifteren bare snerrer. Han hater åpenbart jobben sin, men han gjør den likevel – uforklarlig nok. Med ti digre tommeltotter mister han stadig vekk noe tungt verktøy oppå ømme kroppsdeler. Ikke får han betalt heller. Kanskje det er derfor han er så sur.

Etter en time med stramme muttere som har rustet fast er jobben endelig utført. Dekkmannen reiser seg opp med et grynt og mumler noen mugne gloser om at dette er absolutt aller siste gang han kaster bort søndagen sin på noe slikt tull. Jeg prøver å smile og si takk, men til ingen nytte.

Dekkmannen subber inn i huset mitt, slamrer igjen døra, vrenger av seg arbeidsklærne, sparker skoene i veggen, tar seg en dusj, får på seg pysjen og kollapser i sofaen. På dette tidspunktet begynner den gretne jævelen å ligne mistenkelig på undertegnede igjen.

Heldigvis er det et år til neste gang. Og snart er det vår.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.