Jeg pleide alltid å sørge for at sykkelen min var vasket og ren. Og at den hadde velsmurt kjede.

Noen bare slengte fra seg sykkelen i ei grøft. Der havnet aldri min.

Den sto alltid litt for seg sjøl, på støtta, eller låst fast i stativ. Sykler som havnet i grøfter ble ripete, rustne og stygge. Det ble aldri min.

Det kunne lukte løvetann, gras og kanskje svakt av regn som var i ferd med å tørke på nylagt asfalt. Hvis en kom tidlig nok på skola, kunne en kjenne lukta av nyvaska, grønnsåpevaska ganggolv. Vaskedama, for det var alltid ei dame, var tidlig på’n.

Og dette var de beste dagene.

De siste dagene før sommerferien, de dagene da vi bare møtte opp på skola før vi syklet av gårde igjen. I flokk.

Noen skulle alltid tøffe seg og sykle veldig fort. Uten henda på styret. Jentene sykla bakerst, på rekke.

Og så dro vi kanskje og besøkte en bonde. Såg på grisunger, eller kalver. Han kunne klippe av et aks og fortelle om kornet, hvordan det til slutt ble til den brødskiva vi hadde i plastpose på bagasjebrettet.

En gang besøkte vi en lokal bygdeborg. Det var spennende. En mann vi syntes var veldig gammel fortalte om konger og hærførere. Trolig var han ikke så gammel.

Vi hadde alltid nyvaska klær de siste skoledagene, og en gang skled jeg ned en skråning og kom hemmat med blå jeans med lange, grønne grønskestriper. Da hadde man liksom vært på tur.

Jeg kom til å tenke på disse dagene, de tidene, da jeg kjørte forbi en barneskole her om dagen. Utenfor sto de nemlig, klar på sykler, helt klart på tur ut på en av vårens utflukter.

Utflukter som er så gode som en utflukt kan bli når man er på rett side av pensum, og en lang, lang sommerferie ligger helt ubrukt og venter på å bli sysselsatt.

Det var de fineste dagene.

LES OGSÅ: Her finner du flere av HAs God Dag-spalter

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.