Jeg liker biffen min minimalt stekt. Den skal være rød og blodig med bare ei lita stekeskorpe på utsida. Da smaker den aller best. Jeg vet at mange mener mine halvrå kjøttvaner er i meste laget. Men jeg er nå enig med meg sjøl om at blodig er best. Så da blir det sånn.

Det skulle være biff fredag kveld. Det skvalpet gode røde dråper rundt i glass med stett, og husbonden hadde temperert et egnet stykke kjøtt som ekstravagansa ved arbeidsukens slutt. Kniven var slipt og ganen var tørr, det var betydelig med forventninger til måltidet. Det er viktig å ta tida når en steker biff. Nøyaktig antall minutter, ellers blir matstøkket til en grå skosåle. Og det vil jeg ikke ha. Så det brukes nedtelling på mobiltelefonen for at det skal være rett antall minutter på hver side. Kattene bruker å sitte på kjøkkengolvet og se på at jeg lager mat. Det er, når ting foregår foran kjøleskapet, alltid håp om at det også kan dryppe litt på dem. Da er det viktig å sitte der klar.

Denne fredagen var det bare meg og svartkatta. Hu satt og glippe med aua og virket i grunn litt tiltaksløs. Det var ikke mye skubb over dyret hver gang jeg tok i kjøleskapsdøra. På smale lensmannsauer fulgte hu halvveis med. Biffen gikk i panna, og det eneste som freste var smøret. Katta satt og så på at husbonden forvandlet 225 gram storfekjøtt til fredagsmiddag. Jeg tok biffen og gikk mot stua. Svartkatta kom tuslende etter. Kniven sank ned i langtidsmørnet og husbonden var blid. Det var da det begynte å bloppe rart i katteskinnet. Blopp blopp, sa det, og jeg skjønte straks at det ikke var misunnelse over biffen min. Med kjeften full av storfe og søtpotet ble jeg vitne til at svartkatta spydde opp ei dårlig fordøyet jordrotte.

Det er stritt å gå på en blodig biff etter det.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00