Hvis det kan skapes en god myte som lett kan spres, så kan det være like effektivt. Greit å kunne ta med seg i en periode der mange av oss er så opptatt av at det skapes og blir spredd «fake news». Og så viser det seg også at falske nyheter ikke trenger bare å være negative og slemme og ha som mål å skape en verden litt verre enn før. De kan også være med og bidra til å skape gode holdninger og etablere gode leveregler.

Og siden det er april, og vi som bor i Furuberget og alle dere som går tur der nå som snøen og hålka er borte, kan glede seg over at det blinker blått i blått i skogbunnen alle steder, er det naturligvis blåveisen vi snakker om. Noen nøyer seg med å se på den og glede seg over den. Andre kan ikke la være å plukke med seg en bukett til å sette i vann på stuebordet. Men med litt dårlig samvittighet. For det er jo ikke tillatt.

Eller er det tillatt? Både ja og nei. - Ja, fordi blåveisen slett ikke er fredet, og det har den aldri vært. Men vi botanikere pleier å tie stille om at den ikke er det, leser vi i tidsskriftet for Norsk Botanisk Forening. En er ikke sikker på hvordan ryktet om fredning oppsto, men trolig var det en eller annen kampanje i pressen på 1950-/1960-tallet om å la blåveisen stå i fred som er bakgrunnen.

Men nei fordi ingen regler er uten unntak. Områder som er fredet, er unntatt. Store deler av Furuberget er fredet.

I det nevnte tidsskriftet blir det forklart at slike misforståelser som det med fredning kan oppstå når folk har iøynefallende, vakre arter i et nærområde, og ønsker at de skal få stå der og pryde stedet. Og blåveisen er et fint eksempel på at myter kan være vel så effektive som lover når det gjelder å etablere gode leveregler.

Så nå gjelder det å få spredd nyheten om at det er forbudt å kaste plast i naturen. Det blir nok atskillig tyngre å få til. Plast er ikke så vakkert som blåveis.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.