Med stjerner i blikket betraktet jeg den lille, røde Peugeoten. Den gamle arvebilen, en sølvgrå stasjonsvogn, skulle byttes ut. Vi hadde tatt oss fri fra jobb, både far og jeg, og satt kursen mot Buskerud. «Rød bil» sto det på handlelista, og jeg smeltet helt da jeg fikk øye på det lille tyttebæret av en 206. Allerede på hundre meters avstand hadde jeg bestemt meg.

Heldigvis tok jeg en litt nøyere titt både på bilen, og ikke minst selgeren: en tobakksdunstende kar med tresko og tredagersskjegg, og med noen fiffige salgstriks. Han kunne levere bil i hvilken som helst farge, sa han, og de kunne attpåtil ha gått nøyaktig så langt som kunden selv ønsket. Mystisk. Det ble ikke mindre snodig da far, som på ingen måte var overbevist om at dette ville være noe kupp, dro opp bagasjeromsluka og fikk øye på malingsspannet som sto der inne. «Jeg har flikket litt på den. Det var noen rustflekker. Men fargen er lik; du ser ikke forskjell», sa selgeren og viste fram sitt impresjonistiske verk på bilens stjert, i så sterk kontrast til lakken at Jotuns fargekart inneholder flerfoldige mellomtoner.

Det er gått fem år siden far og jeg jaktet rød Peugeot. Fem år, hvor vi har trålet nettet på jakt etter røde biler, fra Lindesnes til Nordkapp. Fem år som ikke akkurat har gjort den sølvgrå arvebilen noe yngre. Ukentlig har pappa sendt over bruktbilannonser. «Feil rødfarge», har jeg svart. Hver gang.

Nå er biljakten kommet til vegs ende. For noen få dager siden klinket jeg til og signerte et sånt papir som ifølge Luksusfellen vil føre til økonomisk ruin. Jeg kjøpte ny bil. En rød Mazda. Og selvfølgelig var pappa med som assistent. Jeg tror jeg kunne høre ham sukke av lettelse i det jeg satte kulepennen mot kjøpekontrakten.

Så da gjenstår det bare å få solgt den gamle. Pappa …?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.