Jeg er så heldig å ha en kompis som til stadighet fôrer meg med mer eller mindre nyttige fun facts. Denne fyren – la oss bare kalle ham «Lars» – ble usedvanlig ivrig da han nylig fikk holde et lite foredrag om den belgiske kommunen Baarle-Hertog.

Dette sier deg kanskje ikke så mye, men Wikipedia oppsummerer det hele ganske greit:

«Baarle-Hertog er kjent for sin kompliserte grense til Baarle-Nassau i Nederland. Totalt består kommunen av 24 separate deler. Ved siden av hoveddelen består kommunen av tjue belgiske eksklaver i Nederland og tre andre på grensen mellom Nederland og Belgia. Dessuten ligger sju nederlandske eksklaver inne i de belgiske eksklavene, og en nederlandsk eksklave i Zondereigen.»

Forvirret? Du er ikke alene. For innbyggernes skyld får vi bare håpe at Nederland og Belgia aldri blir uvenner og innfører grensekontroll. Det må være fryktelig kjedelig å måtte vise fram passet hver gang man skal på jobb – tre eksklaver unna.

Eksklave H2 består for øvrig av tomten til en hjørnebygård der selve eiendommen ligger i Nederland, men er belgisk styrt – unntatt utedassen, som er nederlandsk. Selvsagt! For å komme deg på toalettet må du krysse grensen fire ganger. Man blir sikkert vant til det.

Men så er det store spørsmålet: Kan vi på Hedmarken lære noe av dette? Svaret er helt klart JA. Kommunesammenslåing er allerede et komplisert tema, men nå kan vi gjøre det ENDA mer komplisert.

Ta Ottestad som eksempel: Enkelte av innbyggerne ønsker å bli en del av Hamar, mens andre er helt imot. En fornuftig mellomløsning kan bli å etablere våre egne eksklaver etter belgisk modell.

For eksempel kan Ottestadgutua, Sandvika og Gina Harboes veg bli en del av Hamar, mens Stange får Ajer, Disen og halve domkirka i retur. Genialt!

En stor applaus for Belgia, dere. Der har du et land som virkelig har skjønt dette med kommunereform i praksis.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.