De fleste veit når en banan er moden. Har den grønnskjær i skallet, styrer jeg unna. Er den solgul går det fint. Også om den har en og annen brun flekk (det skal mye til før jeg kaster mat). Det gjelder all frukt og grønnsaker vi har vokst opp med; epler, tomater, agurk, pærer og appelsiner. Vi veit hvordan de skal se ut og kjennes å ta på. Verre for mange er det med mango, aubergine, squash eller avokado. Hva er riktig grad av mjukhet? Farge? Flekker?

Avokadobruken har eksplodert i takt med tacoens innmarsj som hellig fredagsføde i de tusen hjem. Nordmenn er visstnok Europas mest avokadospisende folk – vi kjøper 40 millioner av dem årlig. Likevel er fortsatt mange usikre på konsistensen. De lener seg på butikkenes hjelp; to spisemodne avokadoer pakket i plast med prislapp 1000 kroner (omtrent).

Nå er det å plastpakke frukt og grønnsaker – som fra naturens side har en uslåelig innpakning, også kjent som skall – noe av det mest unødvendige jeg veit om. Kunsten å velge perfekt spisemoden avokado i løsvekt er derfor en av mine stolte evner. Faktisk har jeg lenge tenkt at det ville vært svaret mitt, hvis jeg hadde blitt spurt i et avisintervju «hva er du god på, som folk kanskje ikke vet om?». Når det gjelder avokado, beviser jeg stadig min treffsikkerhet.

Kan du da se for deg gleden min da ei ukjent dame en dag stoppa meg i grønnsaksavdelingen på Kiwi: – Unnskyld, jeg er ikke så dreven med avokado … veit du hvordan skal de kjennes ut når de er passe modne?

Jeg ble så blid at dama må ha tenkt jeg hadde en skrue løs. Ja, jeg lo, faktisk. – Så gøy at du spør meg om det! For dette kan jeg, faktisk! Jeg var skamløst fornøyd over å kunne gi en avokadoforelesning og slå to kjepphester i en smekk; mindre plast, mindre risiko for å kaste mat.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00