Oransje kuler spratt bortover den snøsørpete asfalten. Jeg balanserte bort til bildøra og fikk låst opp. Med fire melkekartonger stablet som ved i den ene armen, en boks hakka tomater og ei knekkebrødpakke under den andre, sammen med mobil og lommebok. Appelsinene plukket jeg opp til slutt.

Du husker kanskje scenen i «Gudfaren» der Don Vito Corleone kjøper appelsiner fra en liten butikk rett før han blir beskutt – og mister appelsinene, som triller utover hele gata ... Det demret for meg at appelsinene figurerer i så mange «Gudfaren»-scener ikke bare fordi Sicilia har spesielt mye av denne frukten, men fordi appelsiner i mafiafilmene blir brukt som bombesikkert symbol og frampeik på at noen kommer til å dø.

Og så jeg som bare skulle en liten tur innom butikken! Jeg hadde ikke engang særlig mye på handlelista. Men i det siste har en hval stadig dukket opp i tankene mine. Den som strandet og døde på Sotra. Sultet i hjel med 30 plastposer i magen.

Nå er jo sannsynligheten veldig liten for at akkurat de plastposene kommer fra min husholdning. Men ute på verdenshavene flyter gedigne, kunstige øyer av plastsøppel, som nye kontinenter. Samtidig har jeg hørt at plast henger i strimer nedover fuglefjellene, fordi fuglene plukker det med seg og bygger reir av det, man finner plast i magen på kyr og enorme mengder i fjæra.

Altså har jeg sluttet helt å si ja takk til poser på butikken. I stedet har jeg sverget å bare bruke miljøvennlige handlenett - som jeg har rundt 237 av liggende i boden.

Så hvor ofte tror du jeg husker å ta dem med meg hjemmefra?


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.