Folk flest, tror jeg, er opptatt av naboen. Og dem som bor litt lenger borti vegen. Vi er nysgjerrige av natur, liker å følge med og vil ofte sammenligne oss med andre. Vi gleder oss over andres suksess, det er klart vi gjør, men det er oftere at det snakkes om ting som går ad undas (til dunndass).

Andres elendighet er det lett å legge merke til. Det trenger ikke være rare greiene. Ikke nødvendigvis uhelbredelig sykdom eller at huset har brent ned. Bare litt gruff. Det kan være nok til at folk får noe å snakke om. Én fjær blir fort til en hønsegård. Spesielt på mindre steder.

Når privatpersoner tar til tastaturet for å forsvare seg, er det en indikasjon på at det har gått litt for langt. Noen velger å være preventive – komme bygdedyret i forkjøpet – fordi de er såpass rutinerte at de vet at de sitter på en story som er sprengstoff. Men dette krever mot. Man legger hodet på hoggestabben. Kjør på!

Dersom man har behov for å føle seg litt bedre, kan jeg anbefale å sette seg ned foran TV. Stort sett hver dag kan man nemlig ligge på sofaen og se mennesker – som man liker å sammenligne seg med – med store problemer. Luksusfellen feiret 10-årsjubileum i fjor. «Økonomisk komikveld» skrev VG og totalslaktet konseptet tilbake i 2008. Nå, 19 sesonger senere, er programmet – der folk har gått helt av de økonomiske hengslene av diverse grunner – blitt TV3’s store seermagnet.

Ikke fordi vi ønsker å suge til oss Hallgeir Kvadsheims tips om privatøkonomi, men fordi man vil se helt vanlige folk som har mista kontrollen og tatt opp sms-lån på 250.000 for betale ned det helsikes studielånet. «Er det mulig», tenker du og sjekker saldoen på mobilen. Så svitsjer man over på «Pinlige sykdommer».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.