Noen ting klarer jeg meg ikke uten, for eksempel den vinrøde adventsstaken med grønne barnåler i plast. I år knakk jeg fullstendig sammen da lysene ikke ville skru seg på. Men, etter å ha vridd på en pære, så var alt i orden igjen. Det samme gjelder det knøttlille plastjuletreet jeg har hatt i minst 20 år, og som utrolig nok fortsatt lyser, selv om det er både skjevt og fælt etter utallige flyttinger. Levende lys er også påkrevd. Et av mine verste minner er da den gode, gamle adventskransen plutselig var byttet ut med en enkel variant i metall. Den fine kransen med brannfarlige kongler, nøtter og all mulig annen livsfarlig pynt var visst ikke bra nok lenger. Førjulstiden ble aldri mer den samme.

Advent betyr også julekalendere på TV. For min del blir det alltid gjensyn med Nissene på Låven, som utvilsomt holder seg godt etter 15 år. I løpet av en kveld pløyde jeg meg gjennom 18 episoder, noe som skapte ramaskrik hos en svært reaksjonær bekjent. «Det er ikke lov å se mer enn én episode hver dag! Man må følge kalenderen», sa hun strengt – også kranglet vi om julekalenderetikk resten av kvelden. Jeg svinset også innom Jul i Blåfjell, noe som vekket gode minner. Alle guttene i klassen var forelsket i Turte. Jeg derimot, jeg valgte Selma – hun mora med den snasne røde kjeledressen. Jeg var skikkelig irritert på han sleipe postmannen som prøvde å smiske seg innpå henne, men nok om det. «Du har alltid vært litt rar», fikk jeg høre.

Nå gleder jeg meg til jul og grøt med mandel og rosiner. «ROSINER?!», skrek den bekjente juledamen, og så var vi i gang med kranglingen igjen. Advent er koselig, dere!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.