Balletten innenfor glassdøra danser seg gjennom vinterkvelden. På rekke går dansen på toppen av bjørkvedkabber og en og annen slenger av or og rogn. Vinterballetten i peisen holder meg varm på ei årstid som ellers synes å ha et kjølig forhold til livet.

Det gjelder å være varm nok. Jeg er ikke av dem som nøyer seg med stuetemperatur på rundt 20 grader. Det må fyres opp noen grader tel. Det skal dure godt i peisen, det skal synge i pipa og på toppen av mønet skal det ikke ryke, det skal bare komme en transparent røyk av fullforbrent, sjølprodusert ved. Da er ting på stell.

Det ligger en god porsjon stolthet i det å produsere sin egen varme til vinteren. Jeg har aldri helt skjønt hvorfor ikke flere kjøper seg ei motorsag, spør en grunneier om å få ta ned noen busker og kapper og kløyver og kjører dette hjem og stabler det til tørk. Tilfredsstillelsen over å se på varmeballetten i peisen, og vite at denne dansen har man sjøl produsert energien til, den er ikke målbar. Men den er stor.

Januar kom og januar gikk, og januar var slik januar skal være. Litt kald og hustrig og som skapt til å fyre seg tvers igjennom. I klimafryktens tidsalder er det godt å kjenne på, tælapinne som jeg er til tross, at januar fortsatt er januar og ikke en avart av høsten med hålke og grønn plen.

En får heller fyre seg gjennom elendigheten. Og nå er vi jo bare noen uker unna mars. Og når mars kommer, da er det vår. Uansett snødybde. Mars er vårmåned, om vi så må fyre.

Og det må vi nok, kjenner jeg mars rett.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.