Det finnes noe som er mer konstant og mer uforanderlig enn noe annet her i verden. Til tross for at det digitale snur opp ned på gamle og tilvente forestillinger, er det fortsatt noen tilkjempede verdier vi så og si kan lene oss på i forvissing om at de nok vil bestå til evig tid. Kiloet, for eksempel, eller kilogrammet som det heter om en skal være korrekt.

Men så viser det seg at kiloet likevel ikke var uforanderlig. For noen dager siden møttes en gjeng med vitenskapsfolk i Versailles i Frankrike for å gjøre noe også med kiloet. 20. mai neste år er det slutt på 129 år for kiloet vårt. Det skal pensjoneres, det har endret seg.

Og det var også i Frankrike det begynte, i 1795. Det var her de fant på at et gram skulle defineres som massen av en kubikkcentimeter vann. Ved Meterkonvensjonen i 1875 ble vannterningen vedtatt byttet ut med en klump laget av en platina-iridium-legering, som skulle veie akkurat ett kilo. Og hvert land som brukte kilo fikk med seg en kopi. Den skulle oppbevares under to glasslokk for å beskyttes mot støv.

Men så har vel metallklumpen likevel ikke blitt beskyttet godt nok. På disse 129 årene har kopiene blitt tyngre enn originalen som sto igjen i Frankrike. For den norske kopien dreier det seg om hele 60 mikrogram på disse årene. Og dette er visstnok et problem, fordi det innebærer at «massen endres for alt annet i universet», som det heter.

Det nye kiloet er akkurat 6,626070150x10¯³⁴ kg·m²/s. Og utgangspunktet er noe som heter Plancks konstant, som enkelt forklart er elementærkvantet for virkning, det vil si for energi multiplisert med tid. Eller for å trekke det litt nærmere virkeligheten: Når du etter 20. mai går på badevekta, kan du trygt slå fast at egentlig veier du noen mikrogram mindre enn det du gjorde dagen før. Og nå skal det bli slutt på økningen på et halvt mikrogram hvert eneste år. Med det nye kiloet vårt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.