God morgen. En kort natt på deg denne gangen? Lite søvn og mye TV-titting? Da er du nok blant dem som har fått med seg om Norge tok bronsemedaljene i mixed curling og hvem som gjorde det best i nattens halfpipekonkurranse. Olympiske leker på steder der tidsforskjellen hit til Norge er på åtte timer er veldig utfordrende for nattesøvnen.

Slik også for 46 år siden i japanske Sapporo. Mange av oss sov lite et par uker i februar 1972. Men en av nettene fikk vi sove mer enn noen av de andre. Da fikk vi overvære det som i ettertid er blitt kalt historiens korteste TV-program. På programmet sto storslalåm for menn. På startstreken sto datidens eneste virkelige norske alpinstjerne, Erik Håker.

LES OGSÅ: Storhamars første olympiere

Det startet dagen før, med 1. omgang i storslalåmkonkurransen. Reglene for avviklingen av rennet var litt annerledes den gangen enn nå. Konkurransen gikk over to dager. Deltakerne var delt inn i puljer på 15 startende, med pulje 1 først ut. Og start nummer en første dagen fikk startnummer 15 dagen etter, og omvendt. Det var akkurat det som skjedde for Erik Håker. Han trakk startnummer 15 til første dagen, og skulle dermed ut som nummer en dagens etter.

Så førte begivenhetenes gang til at det ikke bare var startnummeret som var nummer en. Også plasseringen etter 1. omgang var nummer en. Norge var i ekstase. Skulle Norge ta alpingull for første gang siden OL i Oslo i 1952? Det var bare å sette på vekkerklokken til dagen etter. En begivenhet det var nødvendig å få med seg.

Det var med ytterst smale øyne «hele» Norge benket seg foran svarthvitt-bildene fra Japan neste morgen. Spenningen holdt seg i nøyaktig 53 sekunder. Da kjørte Norges OL-håp ut. Det var game over. «Hele» Norge gikk og la seg igjen. Og vi sov godt da den olympiske mesteren ble kåret.

Vi har senere lest at han het Gustavo Thoeni. Antakelig var TV-programmene noe lengre i Italia den natten.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.