Ved å bytte om de to siste sifrene i årstallet, ga han en dyster beskrivelse av hvordan verden kunne bli 36 år senere. Et samfunn der «Storebror» ser deg, og der alt du sier og gjør offentlig blir registrert og brukt for eller mot deg senere. I 1984 kunne vi slå fast at forfatteren hadde bommet grovt, og at verden på langt nær hadde utviklet seg så langt i den retningen. Snart 36 år senere må vi kanskje konstatere at vi er på veg likevel.

Avsløringer om at amerikansk etterretning har drevet utstrakt lagring av folks private data, har ført temaet på dagsordenen igjen. Det har krøpet fram eksempler på at ytringer i sosiale medier er med på å kartlegge vår levemåte og vårt forbruk. En melding på Facebook om hva du har spist til middag kan bli en del av informasjon som blir solgt videre til noen som har noe å selge. Og en uskyldig melding om et sykt barn kan være informasjon til senere bruk for et forsikringsselskap. Datatilsynet melder om at folk ubevisst har begynt å ta forholdsregler. Hver fjerde unnlater å skrive under på opprop, og mange unnlater å bruke visse søkeord. Journalister og forfattere er blitt mer selvkritiske til hva de setter på trykk. Alt kan bli brukt for deg, eller mot deg.

Da må det være grunn til å tro at også denne lille epistelen vil bli registrert og tatt vare på et eller annet sted, og kan bli brukt mot meg ved en upassende anledning. Men kanskje skal en tenke positivt og være litt proaktiv. Jeg kan vel også bedre mine aksjer med det jeg skriver, for eksempel ved å benytte anledningen til stable opp noen gode honnørord som kan telle på plussiden. Så derfor: Gulrøtter, treningstimer, Mozart, Frp, Stavanger Aftenblad, kålrot, Birken, frivillighet og aksjekurs. Og jeg kan også slenge på familiefar og Liverpool FC.

Fikk du med deg det, Storebror? Nå kan du notere. Og jeg skal ikke nevne at … Nei, det skal jeg så avgjort ikke nevne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.