Det har vi hørt en del om den siste uka, når det har vært fest og feiring for konge og dronning. De kongelige utgjør det faste og stabile i en verden som er i sterk forandring. Og så benyttet Slottet til og med anledningen til å dele ut is til ungene – Krone-is, selvsagt. Dette skal handle om Krone-is – og forandring.

16. mai, dagen i dag, var dagen iskremen kom til oss i skogbygda sør i Østerdalen. I løpet av formiddagen ble plakaten med årets utvalg av is slått opp på veggen utenfor kafékiosken, klar for åpningen på 17. mai. En viktig del av forberedelsene til 17. mai var å studere og diskutere årets utvalg i frysedisken. Når sant skal sies, sett i ettertid, var det lite å diskutere. Utvalget var begrenset, og det samme år etter år. Vi hadde pinneisen, som kostet 50 øre. Den var ettertraktet fordi den hadde en plastfigur i midten som kunne brekkes av og tjente som samlerobjekt. Så hadde vi den vanlige pinupen med trepinne. Mellomstørrelsen var båtisen. Den hadde sjokolade på toppen og jordbær i bunnen, og kostet 75 øre. Og aller øverst: Kronesisen. Som navnet tilsa kostet den en krone.

Det var kanskje denne mai-formiddagen midt på 1960-tallet at vi i ungeflokken som samlet seg foran isplakaten for alvor skjønte at verden faktisk kunne endre seg noe. Vi som levde i en verden der Olav var kongen, Gerhardsen var statsministeren, butikken hadde to typer melk (søt og sur), to typer brød (loff og kneipp), to typer poteter (runde og lange), pundet sto i 20 kroner og det var pausesignal på radioen mellom kl. 09.00 og kl. 11.30. For det hadde skjedd noe der på plakaten. Først nektet vi å tro det. Dette måtte være trykkfeil, dette gikk ikke an.

Men det gikk an. Kronesisen kostet ikke lenger en krone. Prisen var satt opp til 1,25. Og når vi kikket litt nøyere på plakaten, hadde noen også begått den frekkheten å døpe den om fra «Kronesis» til «Krone-is». Verden kunne aldri mer bli slik den engang var. Fra nå av kunne alt skje. Men det ble 17. mai også det året. Og en tid senere kom en ny sjokkmelding: Isen hadde aldri hett «kronesis». Vi hadde ikke studert plakaten nøye nok. Den hadde alltid hett «Krone-is».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00