Forestill deg at du har vært i behandling for din rusavhengighet. Behandlingen har vært tøff, men du ser med håp og optimisme på fremtiden.

Når du skrives ut får du tilbud om bolig. Problemet er bare at denne boligen ligger i samme bygg der mange av dine venner fra rusmiljøet bor, og de ruser seg fortsatt. Økonomien din er på halv tolv, og selv om forholdet til familien din er blitt bedre, kjenner du nesten ingen som ikke ruser seg. Dagene kan dessuten bli lange, uten jobb eller skole å gå til.

Dette er situasjonen for mange som skal tilbake til hjemkommunen sin etter endt rusbehandling. Da kan veien tilbake til rus og en mulig dødelig overdose være kort. Situasjonen er lik for personer som har vært i fengsel. 85 prosent av alle dødsfall som skjer den første uka etter løslatelse fra fengsel skyldes overdoser.

Kommunen har et omfattende ansvar for personer med alvorlige og sammensatte problemer. I tillegg til oppfølging etter soning og behandling, har kommunen ansvar for lavterskeltilbud, institusjonsopphold, psykososiale støttesamtaler, arbeids- og aktivitetstilbud. For å nevne noe. Dersom denne jobben ikke gjøres godt nok, kan konsekvensene bli fatale. Vi trenger lokalpolitikere som kan bidra med å løfte rusomsorgen i høstens lokalvalg.

Gjennom opptrappingsplanen for rusfeltet har regjeringen bevilget 2,4 milliarder over fem år. Dette er penger som er ment å bedre livssituasjonen til mange svært utsatte mennesker. Dessverre har mange kommuner valgt å bruke deler av pengene til helt andre ting enn rusomsorg. I 2016 oppga under halvparten av kommunene at de brukte midlene bevilget til rusarbeid i tråd med de statlige føringene, ifølge en rapport fra Telemarksforskning. I 2017 var det kun 34 prosent av rådmennene som budsjetterte med å bruke midlene til rusfeltet i tråd med føringene. Ved utgangen av 2018 oppgir over halvparten av kommunene at de økte midlene i noen eller liten grad har blitt brukt til formålet med opptrappingsplanen. Det er de minste kommunene som er dårligst til å bruke pengene til det de er tiltenkt.

Tjenester til personer med rusproblemer taper ofte prioriteringskampen når kommunenes budsjett skal utformes. Denne gruppen har ikke store pressgrupper som står på barrikadene for dem. De trenger noen som kan stå skulder ved skulder og kjempe sammen med dem.

Derfor ber vi deg, kjære lokalpolitiker – hjelp oss å gjøre rusomsorgen viktigst i lokalvalget. Sørg for kommunen gjør jobbens sin, at tjenestene samarbeider godt, og sist, men ikke minst: at det bevilges nok penger. Ditt bidrag kan redde liv.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.