Mennesker på flukt er sårbare. Fagforbundet Hedmark oppfordrer politikerne til å enes om tiltak som skaper trygghet, forutsigbarhet og arbeid for dem som kommer, og som samtidig ivaretar den norske velferdsmodellen. Vi mener det bør foretas en kartlegging av kompetansen deres, og få flest mulig raskt ut i arbeid, slik at de blir økonomisk uavhengig og bidrar til fellesskapet.

Forskingsstiftelsen Fafo har sett på tiltak som både kan gi rask integrering og arbeid, og samtidig opprettholde den norske, og nordiske, samfunnsmodellen. Fafo mener at den beste løsningen er å satse stort på yrkesrettet norskopplæring som kvalifiserer til formalkompetanse.

Fagforbundet Hedmark er enig med Fafo i at en kombinasjon av språk- og yrkesopplæring på arbeidsplassene vil være den beste løsningen, også på lang sikt. Dersom et slikt tilbud skal bli en realitet, må flere departementer samarbeide og ikke minst må partene i arbeidslivet utfordres til å finne løsninger sammen. Istedenfor skattekutt til landets rikeste, vil samfunnet være tjent med at vi bruker pengene på gode integreringstiltak.

Flyktningene som har kommet er ulike, både med tanke på utdanning, økonomi og helse. Noen er krigsskadde og traumatiserte, andre er beredt til å komme raskt inn i samfunns- og arbeidsliv. Dette betyr at de har store og ulike behov, enten det gjelder språkopplæring, arbeidsmarkedskvalifisering, utdanning og skolegang. Felles for de fleste av dem er å leve verdige liv og å gi noe til samfunnet. Fagforbundet Hedmark mener at gode tiltak som kan bidra til arbeid og integrering av flyktninger vil være med å forhindre fattigdom og ulikheter.

Fylkesleder

Fagforbundet Hedmark

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.