Også på dette område i vår hverdag er fremtiden digital. Og journalist Christian E. Bergheim konstaterte følgende om den nye tid: «Etter flere tiår med gode lytteropplevelser, går FM-radioen over i pensjonistenes rekker».

Denne uttalelsen gir meg grunn til flere refleksjoner. I utgangspunktet kan en spørre: Hvilken funksjon kan en FM-radio egentlig ha som pensjonist? Jeg er selv pensjonist og lever i beste velgående. En pensjonert norsk FM-radio derimot er død som en stein om eieren lar radioen bli stående, eller han rydder den vekk, eller den skrotes og gjenvinnes. Den kan gis håp om flere driftsår om den sendes til et land hvor det fortsatt er FM, og det er ganske mange. Dette er jo en interessant løsning, og det var kanskje dette journalisten tenkte på i sin uttalelse om radioens pensjonisttilværelse?

Men det finnes også en alternativ løsning som kan gi de virkelig gode FM-radioene fortsatt liv. Jeg bruker en Tandberg reiseradio som eksempel. I mange tusen norske hjem finnes det fortsatt slike radioer. De første kom i 1963 og modellene ble videre utviklet og produsert helt til 1976. Den beste av dem kom i 1969 og gikk under navnet TP 41 eller TP 43. Dette var en glitrende god radio, og det er den fortsatt hvis den har vært godt tatt vare på.

Raskt etter at disse radioene kom på markedet ble de av utenlandsk radiopresse kåret til verdens beste reiseradio. Dette er snart 50 år siden, og Tandbergs reiseradioer ble et eksempel på 1960-tallets norske elektronikkindustri på det beste. Men utover på 1970-tallet gikk den like raskt under som oljeeventyret tok over, og Tandberg ble historie.

Den som ønsker å bruke en slik Tandberg radio som DAB radio, må skaffe seg følgende: En adapter (den kan også brukes med øretelefoner, på et stereoanlegg eller en annen type radio) og en egnet kabelovergang. I mitt eksempel brukes båndspillerinngangen.

Derfor, hvis du ønsker å gi den gamle radioen din et fortsatt liv etter FM, så ta en sjekk om den har de rette inngangene. Det kan være line-inn, AUX eller en båndspillerinngang som på Tandberg radioen. Skaff deg så de rette overgangene. Så kan det faktisk bli en fryd å høre på den gamle radioen med ny DAB-teknologi. Og som Tandberg radioen låter! Det er min påstand at lyden blir bedre enn for mange av de nye DAB-radioene på markedet.

Nei, gamleradioen er verken pensjonert eller død, den lever i beste velgående.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.