Både Hedmark og Oppland Høyre og Venstres fylkespartier har alt «delt» Oppland og Hedmark med regionadministrasjonen (fylkeskommunen) til Hedmark og Fylkesmannen til Oppland. Dette er en ordentlig hestehandel.

Vi skal være oppmerksomme på at fylkesmannsembetene kan slås sammen selv om fylkene ikke blir slått sammen. Så denne «handelen» Høyre og Venstre mener vi skal gjøre, kan koste oss ekstra dyrt! Det gjennomføres nå en høring som gjelder fylkesmannsembetet og der oppfordrer vi alle instanser til å melde inn alle de gode grunnene til at Fylkesmannen bør ligge på Hamar.

Det er sterke grunner til at det er ønskelig å beholde Fylkesmannen i Hedmark. Hamar er administrasjonssenter i Hedmark og ble valgt som politihovedsete for Innlandet politidistrikt, ikke minst fordi nærhet til relevante fagmiljøer ble vektlagt. I en katastrofesituasjon (flom, store ulykker etc) er det Fylkesmannen som koordinerer innsatsen og samfunnssikkerheten vil det være spesielt viktig å ha en nærhet mellom Fylkesmannen, politimesteren og brannsjefen. (110-sentralen på Hamar dekker alle kommuner i Hedmark og Oppland). Fylkesmannen, politimesteren, fylkeskommunens administrasjon, Hedmarken tingrett og Eidsivating lagmannsrett ligger i gangavstand til hverandre.

Hamar-regionen er i sterk vekst og er det befolkningsmessige tyngdepunktet i Innlandet. Hamar kommune vokste med 1,6 prosent i 2016. Det er den høyeste veksten i Innlandet. Bo- og arbeidsregionen Hamar har 90 000 innbyggere, mens Gjøvik og Lillehammer har hhv. 68 000 og 37 000 innbyggere. (KMD-rapporten Regionale utviklingstrekk 2014)

Hamars sentrale beliggenhet og nærhet til Oslo gir god kompetanseutveksling mellom Oslo og Innlandet. Med dobbeltspor og ny E6 vil Hamar ligge en halvtime fra hovedflyplassen og under en time fra Oslo. Et administrasjonssenter for Innlandet må ha akseptabel reiseavstand fra ytterpunktene i fylkene og Hamar har gode kommunikasjonslinjer i alle retninger som muliggjør dette.

«To timer etter statsråd fredag der sammenslåingen av fylkesmannsembetene ble bestemt, hadde vi konklusjonen klar», sier Hedmark Høyres Rune Øygarden til Østlendingen 13.mars. Vi sier bare til Hedmark Høyre; Er det mulig å selge seg så billig? Dette er ikke til Hedmarks beste.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.