Etter at ordførerkandidat Bente Elin Lilleøkseth (Ap) erklærte motstand mot kommunesammenslåing i HA denne uka, sådde Sp tvil om troverdigheten i utspillet på sin Facebook-side:

«Velkommen etter Løten Arbeiderparti! Det er utrolig at det skulle gå så lenge før partiet tok et standpunkt. Ser i partiprogrammet til Løten AP at det ikke står noe om nei til kommunesammenslåing. Kan vi stole på dem denne gang, eller vil dem igjen bryte ett valgløfte som dem gjorde med eiendomsskatten.»

Og dermed er krigen mellom de to største partiene i Løten i gang denne valgkampen.

Forsvarer e-skatt-retrett

Sps ordførerkandidat Marte Larsen Tønseth står inne for budskapet, og utdyper overfor HA:

– For åtte år siden gikk Ap til valg på at de ikke skulle innføre e-skatt. Noen måneder senere stemte de likevel for. Nå står det ikke ett eneste ord om kommunesammenslåing i programmet deres, og det gir grunn til å tvile på hvor sterkt de brenner for å beholde kommunen vår. Debatten om kommunereformen var høyst levende før de ga ut programmet.

Lilleøkseth forsvarer e-skatten fra 2008 og avviser at motstanden mot kommunesammenslåing ikke er ektefølt.

– Vi fikk i 2008 fire vegvalg presentert som nødvendige løsninger på en skakkjørt økonomi, etter at Sp hadde ledet kommunen i åtte år. Etter grundig vurdering valgte vi e-skatt framfor salg av Eidsiva-aksjene, skolenedleggelse og kommunesammenslåing, sier hun, og kontrer:

– Men kanskje Sp kan svare for hvorfor de i 2011 gikk til valg på å bygge svømmebasseng uten låneopptak og å fase ut e-skatten, men ikke engang foreslått disse valgløftene etterpå? Og stemme for privatisering av kommunale boenheter, det kunne de altså gjøre, mener ordføreren, og får svar:

Droppet basseng

– Tre av fire, ikke jeg, stemte for å utrede mulighetene – de stemte ikke for en privatiseringsløsning. Hva angår bassenget, fikk vi mindre overføringer fra staten enn forespeilet, og innså at det ble en uansvarlig investering. Det samme er årsaken til at vi gikk mot fotgjengerundergangen, som i motsetning til bassenget ikke vil skape driftsinntekter til kommunen, sier Tønseth, og får svar igjen:

– Undergangen er vårt valgløfte fra 2011, mens Sp valgte å vende skulderen til dem som har behov for universell utforming da de sa nei, hevder Lilleøkseth.

Selv om hun hevder partiet er klar motstander av kommunesammenslåing, er det likevel folkets røst som er viktigst, erkjenner hun:

– Ap utformet forslaget om folkeavstemning, som ble vedtatt i mai, og vil la folkets røst være en rettesnor selv om vi selv er imot. Sier folket ja, så stemmer jeg også for. Hva gjør Sp?

– Vi respekterer en folkeavstemning uansett hva svaret blir, men jobber først for å påvirke folket til ikke å velge en sammenslåing, svarer Tønseth.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00