Det er riktignok noen år siden, men jeg husker fortsatt halvlitersglasset som singlet i murveggen i fotballkjelleren min da Aston Villa scoret på overtid mot Liverpool og de viktige poengene glapp igjen.

Det var umulig å kontrollere raseriet, og det svartnet for meg.

Men glasskårene, og ølen som flommet utover gulvet, levnet ingen tvil om hva som hadde skjedd. Og det var ingen andre i rommet.

Det var ikke noe stolt øyeblikk, og jeg kan ikke komme på at jeg har vært noe særlig sintere noen gang.

På samme måte husker jeg med glede Liverpools snuoperasjon i Istanbul i 2005. Jeg satt i den samme kjelleren og hadde lagt sønnen min på fire år i frustrasjon i pausen på 0–3. På stillingen 3–3 før ekstraomgangene vekket jeg den forvirrede ungen igjen. Og da seieren var klar fikk han lollipop resten av natta.

Min erfaring er at fotball kan ta fram det beste og det verste i oss.

Jeg er blitt oppringt på natta av HamKam-supportere som har sagt at de vet hvor jeg bor og at det er på tide å skrive bort han fordømte treneren. Jeg er blitt truet med juling på byen av fulle supportere som mener jeg ikke har peiling. Og jeg er blitt innkalt til krisemøte av en leder som har brukt linjalen og funnet ut at HA-sporten har brukt så mange mindre spaltemeter på laget hans sammenlignet med det andre viktige laget.

Fotball er så definitivt følelser.

De siste ukene har følelsene mildt sagt blitt satt i kok på Hedmarken. Overgangssagaen rundt Kevin Knappen er kanskje den saken jeg kan huske de 25 siste årene som har fått fram flest sterke følelser på en gang.

Kommunesammenslåingen eller diskusjonen om togtraseer er viktige temaer, men de skaper bare små krusninger på Mjøsa sammenlignet med hva fotballens nivå tre på Hedmarken kan gjøre.HA-sporten har også fått det glatte lag fra ellers så sindige brumunddøler. Beskyldninger om å være «ondskapens apostel», at jeg styrer alt i HamKam og at vi ødeleggere nattesøvnen til Dala-spillerne er blant de tingene som er hevdet. Det siste tror jeg forresten er en kraftig undervurdering av unge menns evne til å sove.

Men et sentralt spørsmål i denne saken er jo om det er greit at HamKam lokker Knappen fra Brumunddal midt i sesongen når de spiller i samme divisjon. Det er jo nettopp det som har skapt det verste sinnet i Brumunddal. De fleste i Brumunddal mener HamKam burde hatt kreativitet nok til å finne en annen trener enn å ødelegge for naboen.

Det er til å forstå det. Du kan jo heller ikke regne med å bli invitert på naboens neste grillfest, hvis du stjal kjerringa hans i forrige uke.

Men det går også an å forstå HamKams valg. De har ambisjonene, men sliter med å lykkes. Og så har de midlene – hvis planene er spennende nok for investorene. Og når de trengte resultater raskt, var Knappen den eneste og beste løsningen til å løse problemene fra dag én.

Samtidig har det vært klare signaler fra Brumunddal om at når de er på samme nivå som HamKam, er de først og fremst rivaler. Da kan du heller ikke regne med at naboen skåner deg eller bruker silkehansker i kampens hete.

Til slutt handlet dette bare om Kevin Knappens ønske. Han ville til HamKam når muligheten kom. Da var Brumunddal i realiteten sjakk matt. Saken kunne bare få en utvei.

I Hamar spøker man med at ingen er så sinte som en brumunddøl. Da kan det være greit å minne om hatet og slagsmålene i forbindelse med både HamKams og Storhamars oppgjør mot Vålerenga.

Det er noe med den lille manns kamp mot «storkara fra byen» som får det til å tenne til. Og jeg tror brumunddølene kan kjenne litt på det samme i forhold til HamKam som HamKam-supportere kjenner når Klanen er på sitt mest breiale.

Og når alt dette er sagt, sto jeg ikke høyt i kurs i HamKam heller, da jeg for et drøyt halvår siden – etter det jeg synes var en svak HamKam-sesong og bra Dala-prestasjon med Knappen ved roret – skrev at Brumunddal kunne bli lokomotivet for fotballen på Hedmarken hvis de ikke tok grep på Briskeby.

«Skivebom!!!», sto det i den første meldingen som tikket inn på mobilen tidlig den morgen.

Det sier også noe om at i fotball handler det om så mye følelser, at tråkker du noen på tærne, så må du regne med å få en smell tilbake.

Søndagens kamp bør du derfor få med deg. Det blir en kamp med en helt spesiell ramme. Det er det nærmeste vi kommer et El Clásico på Hedmarken nå.

Og jeg tror HamKam fort kan få seg en svært ubehagelig overraskelse når de kommer ut på banen her.

Muligheten til å hevne kapringen av Kevin Knappen, kommer beleilig tidlig for Brumunddal. Og hvis Dala-spillerne viser bare halvparten av engasjementet til det mange brumunddøler rundt klubben har vist de siste dagene, blir det hjemmeseier.

Riktignok er det et par fra Hamar og flere andre uten tilknytning til Brumunddal på laget deres. Men samtidig kjenner jeg typer som Fred Leo Nysæter, som skal lede laget fra trenerbenken, kaptein Rune Pettersen og midtbaneslugger Christoffer Heier Solbakken som brumunddøler som vet hva det vil si å blø for drakta.

Jeg kan ikke se en eneste av dagens spillere i grønt og hvitt som har den samme naturlige klubbfølelsen for HamKam som disse karene. De blir nødt til å finne andre mottrekk mot den voldsomme stormen som venter dem.

Dette kan faktisk være den kampen hvor Kevin Knappens opprykksdrøm med HamKam ryker – før han har kommet i gang med jobben på Briskeby.

Det er ikke noe å lure på. Klart det kommer til å smelle på Sveum. Og dette er en del av pakka HamKam får når de gikk etter Kevin Knappen.

Når jeg tenker meg om, er det lenge siden jeg har gledet meg så mye til en fotballkamp på Hedmarken.

Dette kan bli en av de virkelig store klassikerne.

Det er jo nydelig da at vi kan få til det også i 2. divisjon.

Sånn er heldigvis fotball.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.