Årets trygdeoppgjør står for døra. For pensjonistforbundet er det to krav som står i fokus.

· Pensjonistene må få tilbake forhandlingsretten

· Dagens ordning med underregulering av pensjonene må endres.

Pensjonistenes forhandlingsrett ble opphevet for få år tilbake og erstattet med en «drøftingsrett». Erfaringene med denne ordningen er at det framstår som en ren parodi. Pensjonistforbundet krever slutt på dette uverdige spillet, og vil ha tilbake en ordning med forpliktende forhandlinger.

Årets trygdeoppgjør blir etter alle solemerker et nytt år med fokus på de rigide retningslinjene som gjelder for pensjonsreformen. Slik det ligger an vil vi for tredje år på rad få en situasjon der pensjonene øker mindre en prisutviklingen og pensjonistenes kjøpekraft reduseres.

Det var aldri intensjonen i pensjonsreformen at pensjonene skulle tape seg i verdi. Grunnlaget for Stortingets vedtak om pensjonsreformen reguleringsregler var en forutsetning om 1,5 prosent reallønnsvekst. Gjennom et fratrekk på 0,75 prosent ville pensjonistene få halvparten av vestandsutviklingen til de yrkesaktive.

Problemet er at reallønnsveksten i dag ikke er i nærheten av 1,5 prosent, men langt lavere. Økonomien har endret seg.

Det er nå på tide at Stortinget tar sitt eget reguleringsvedtak på alvor. Pensjonistforbundet mener at svaret er å gjenninnføre forhandlinger i oppgjøret. Partene må kunne forhandle fram et anstendig oppgjør innenfor rammen av lønnsveksten og de økonomiske realiteter. Både dagens og morgendagens pensjonister fortjener en anstendig utvikling av kjøpekraften.

En pensjon som taper seg i verdi er ikke en bærekraftig pensjon, verken nå eller i framtida.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.