MENINGER

Det skal være forbudt ved lov å selge melk, brød, poteter og sko på søndag. Søndagen skal være hellig og da skal alle folk gå i kirken. Grasklipping og klesvask skal gjøres på andre dager. Alle skal være med på å feire søndagen slik som jeg og min bekjentskapskrets har gjort siden tidenes morgen. Overtredelse skal straffes med bøter og fengsel. Alle skal med!

Nei, jeg er nok ikke helt der, men jeg er helt klar på: «Jeg trenger ikke handle på søndager». Egentlig trenger jeg ikke å handle etter seks om kvelden heller, men det har jeg etter hvert begynt med. Jeg føler nå at det vil bli litt mer krav til struktur og planlegging dersom den ordningen skal reverseres. Slik ordningen er i dag er den grei for meg, men da debatten er i gang kan det være på sin plass og reflektere litt over ordningen slik den fungerer.

Jeg er så heldig at jeg bor 200 meter fra en såkalt turistbutikk på Tingnes. Her er det søndagsåpent hele sommerhalvåret. I Næroset har Kiwibutikken åpent 363 dager i året. Dette er for at turistene skal få handle på alle dager. Det er vanskelig for turister å planlegge, det kan vel alle forstå. Ellers er det også mulig for andre som ikke bor på turistdestinasjoner å handle på søndager, men da må butikken være under 100m².

Brustadbua som disse butikkene etter hvert er blitt kalt, er så full av reoler, varer og kunder at det er komplett umulig å handle der for en som sitter i rullestol. Da er kanskje bensinstasjonene bedre for denne kundegruppen, men der er utvalget av frukt og grønt ofte svært begrenset og prisene høyere. Når man går inn og ser på alle unntakene fra reglene ser man at det er lagt ned mye kreativitet og arbeid i å overholde eller omgå disse. Etterhvert har vi funnet ut at planteutsalg med rikt varesortiment også kan få selge varer på søndag.

Politikerne har brukt mye energi på å justere og tilpasse regler. Er det nødvendig at storsamfunnet skal bruke så mye energi på å forby at butikker er åpne på søndager? Har ikke politikere viktigere saker å sysle med enn å lage begrensende regler for folks vaner. Jeg ønsker et liberalt samfunn der lover skal være tydelige, logiske og regulere det som er nødvendig. Noen ganger bør det være grenser for politikk. Det bør være opp til den enkelte å fylle søndagen med innhold. Vi lever i et moderne samfunn hvor ønsker og behov er så forskjellig at det egner seg dårlig å tenke at alle bør være som meg og de jeg kjenner.

Jeg ønsker å avvikle forbudet mot søndagsåpne butikker.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00