Livsmestring skal inn som tverrfaglig tema i skolen fra neste år. Psykiske helseproblemer er overalt i populærkultur og ikke minst i sosiale medier. Kjente personer står frem og forteller om sine tilbakelagte livskriser.

I det hele tatt kan det se ut til at samfunnet vårt knytter mindre skam til psykiske helseproblemer enn tidligere. Heldigvis.

Pasient- og brukerombudene i Norge mottar daglig henvendelser fra noen som ønsker hjelp, men som ikke får det, eller som opplever at den hjelpen som tilbys ikke passer.

For de fleste begynner det med at de oppsøker fastlegen sin. En god del får nødvendig hjelp der, men mange henvises videre til spesialisthelsetjenesten når fastlegen ser at den hjelpen som gis ikke er tilstrekkelig.

Når fastlegen ikke ser seg i stand til å gi den hjelpen som trengs, er det krevende å få avslag fra spesialisthelsetjenesten.

Et avslag som kan se slik ut: «Henvisningen er vurdert. Ut fra opplysningene vi har fått, er det ikke behov for undersøkelse eller behandling i spesialisthelsetjenesten. Det betyr at vi har vurdert dine behov for helsehjelp til best å bli ivaretatt av fastlegen eller andre deler av primærhelsetjenesten.»

Avslaget kan være riktig. Det kan skyldes at fastlegen ikke har tilstrekkelig oversikt over de ulike tilbudene kommunen har eller manglende behandlingskapasitet.

Det kan selvfølgelig også være at behandling i spesialisthelsetjenesten ikke er det rette.

Men for pasienten er ikke dette lett å forstå. Heller ikke for pasientens pårørende. For syk for fastlegen, men for frisk for spesialisthelsetjenesten. Opplevelsen gir uttrykket «å falle mellom to stoler» innhold.

Vi må kunne forvente nødvendig samhandling mellom de som skal gi behandling i helse- og omsorgstjenesten. De må kunne snakke sammen og finne ut hvordan den enkelte kan hjelpes.

«Dette er ikke mitt bord» er en fallitterklæring overfor alle som sliter med psykiske helseproblemer.

De som opplever at det er vanskelig å få hjelp bør klage. Pasient- og brukerombudet kan bistå med formulering og formidling av klage, si fra om urett og svikt og foreslå forbedringer.

Det er bare å ta kontakt med oss. Mer informasjon finner du på www.pasientogbrukerombudet.no

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.