Fisk skal være god og sunn mat. Men når en ser hvordan fisk kan bli behandlet, samt oppdrettsfisk foret, kan en bli skeptisk.

Når fisken tatt i Norge først skal kjøres lange veier til Europa, for så å bli fraktet med båt til Kina for filetering, før den er tilbake i frysedisken hos oss, kan en begynne å lure.

En vet jo at fisk holder seg dårlig og bør helst spises fersk. Denne fisken må jo ha blitt tint opp og frosset flere ganger. Da må en tro at kvaliteten og smaken blir forringet.

Burde ikke staten komme inn med midler her, slik at filetering kan foretas i Norge? Det kunne det bli mange arbeidsplasser av. Forstå seg på politikken her er ikke så greit.

Så fortelles det at den som forer og vet hva oppdrettslaks blir foret med, spiser ikke denne fisken. Den er trygg, sier Mattilsynet.

Vi får vite at laksen er verdifull grunnet innhold av omega 3 som vi i vanlig kost kan få lite av i forhold til Omega 6 som det kan være rikelig av i kosten vår.

Spesielt er fet fisk som laks viktig å spise for barn i oppvekst som bør spise det minst en gang, helst to gang i uka.

Men kommer vi utenfor Norges grenser, kan vi få høre det motsatte. Barn og gravide bør helst ikke spise oppdrettslaks mer enn en gang i måneden. Det er grunnet kreftfare, og at barn kan få dårligere intelligens.

Det var 1. januar 2004 at forskere kom med denne påstanden, og salget av oppdrettslaks gikk ned både i Spania og Frankrike.

Forskere hadde gått sammen om å få undersøkt 700 laks fra 16 byer i Europa og Amerika, og verst var oppdrettslaksen kjøpt i Oslo. Disse forskerne anbefalt folk å spise valnøtter og linfrø i stedet for oppdrettslaks for å få i seg omega 3.

Det ble funnet at makrell inneholdt 12 ganger så mye omega 3 som laksen. At oppdrettslaks er rød og fin og ser lekker ut, skylles et fargestoff tilsatt foret.

I 2006 kjøpte oppdrettsnæringen i Norge fargestoff for en halv milliard kroner fra nederlandske og tyske kjemikonsern.

Villaksen spiser krepsdyr som påvirker fargen i kjøttet, det får ikke oppdrettslaksen.

I Norge er det bare tre oppdrettsselskaper som selger økologisk laks. For denne fisken er det spesielt stor interesse for i Frankrike, Sveits og Tyskland.

Synd at det ikke er flere av de 754 oppdrettsselskapene vi har i Norge som vil drive økologisk, slik at vi som ønsker det kan få slik fisk i butikken vår.

Det har vært massiv giftsprøyting i genmodifisert mais og soya i mange år, og myndighetene skal prinsipielt ha åpnet for 19 genmodifiserte produkter i foret for laks.

Les også
NYHET HATV: Bli med på tur med Skibladner.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00