Valget er over og tusenvis av kommunestyrerepresentanter har inntatt møterom i rådhus landet rundt. Noen er erfarne politikere, andre er noviser i kommunepolitikken.

Felles for alle, uansett politisk ståsted, er at de har et ønske om å bidra til et bedre lokalsamfunn der de bor.

Foran dem står hardt arbeid. Mange må sette seg inn i kompliserte saksfelt som de ikke kjenner fra før og hvor løsningen ikke er selvsagt. Det må gjøres prioriteringer som kan være vanskelige.

NITO, som organiserer ingeniører i alle landets kommuner, gir noen råd på veien.

1. Ta klimaendringene på alvor. For å nå Parisavtalen må norske kommuner og fylkeskommuner bidra. Det trengs tiltak for å redusere utslipp innenfor alle sektorer, og det krever konkrete og ambisiøse mål.

Parallelt trenger vi tiltak for klimatilpasning i planarbeid, arealplanlegging, og investeringer i infrastruktur og bygg. Økte nedbørsmengder og befolkningsvekst i byer vil føre til at vi trenger nye overvannstiltak, og vi må lage bedre arealplaner med gode flomsonekart for elver og bekkefar som framover vil være mer utsatt for flom.

2. Sørg for trygg vannforsyning. Det er stort etterslep i vedlikehold av rør- og vannreservoarer, og fornyelsestakten for ledningsnettet må økes i mange kommuner.

Mange kommuner må sikre vannkildene slik at man er mindre sårbar for sabotasje, bakterieutbrudd og liknende, og man må vurdere hvordan klimaendringer kan påvirke vannkvaliteten i kommunene framover.

Dette krever at kommunen har den nødvendige kompetansen, blant annet innenfor ingeniørfag.

En undersøkelse NITO gjennomførte i 2019 blant våre kommuneingeniører med kunnskap om vann og avløp, viste at 43 prosent mente det var stor eller middels risiko for kritiske hendelser knyttet til vann- og avløpsnettet.

3. Bruk innkjøpsmakta. Kommunene kjøper varer og tjenester for milliarder hvert år. Det gir makt til å stille krav om ordnede arbeidsforhold, HMS og klimavennlige løsninger når varer og tjenester bestilles.

Kommunen kan for eksempel stille krav om utslippsfrie byggeplasser og at material- og ressurseffektivitet skal vektlegges i innkjøp og anskaffelser.

På den måten kan kommunen også bidra til at det utvikles innovative forretningsmodeller og ideer som legger til rette for grønn omstilling.

4. Tenk sirkulært. Kommunen bør legge prinsipper om sirkulær økonomi til grunn i utvikling og forvaltningen av kommunale oppgaver og i næringsutvikling.

Dette gjelder ikke bare resirkulering av avfall, men også krav til bærekraftig design av tjenester, energieffektivisering og gjenbruk.

5. Sats på teknologikompetanse. Uten ungdommer som velger realfag og teknologi vil vi ikke nå målene for digitalisering, et topp moderne helsevesen, bærekraftig verdiskaping og ny næringsutvikling. Kommunene legger grunnlaget for framtidens teknologier gjennom å satse på realfag og teknologi i skolen.

Vi inviterer folkevalgte til dialog, slik at ingeniørenes faglige kunnskaper kan bidra til bedre beslutningsgrunnlag i kompliserte saker.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.