De hevder blant annet at myndighetene har kuttet i tilbudet til psykisk syke, at dreining fra døgn- til dagbehandling er en økonomisk prioritering og at fastleger gjør mer skade enn gagn. Det er trist at en pasientorganisasjon kaster ut kritiske påstander på falskt grunnlag og bidrar til å ta håpet fra pasienter som lider nettopp av lite håp.

Selv om den gylne regel ikke følges opp slik Helseministeren har lovet, har årsverkene i psykisk helse økt til nye høyder med en betydelig økning også i 2017, alt ifølge rapporter fra SINTEF. Nedgang i sykehussenger har vært en ønsket utvikling av flere grunner. Det er ikke noe god dokumentasjon på at lange sykehusopphold er et gode for pasientene. Livet skal leves i lokalsamfunnet og målet er samfunnsdeltakelse på linje med alle andre mennesker. Da må også det meste av behandling og oppfølging skje i kommunene.

For de aller sykeste vet vi at sykehusopphold til dels kan virke mot sin hensikt. Det vi vet virker er samhandlingsteam i form av ACT/FACT team. Disse teamene jobber hjemme hos pasientene og deres nærmiljø og er satt sammen av fagfolk fra spesialist- og kommunehelsetjenesten.

Teamene breddes nå ut i hele landet og evalueres kontinuerlig. Resultatene så langt er oppløftende med økende livskvalitet, færre innleggelser og mindre tvang. Det er derfor ikke slik Mental helse påstår, at alternativet til sykehusopphold er ukentlige samtaler med en psykolog.

Det er heller ikke riktig at barn og unge proppes med «lykkepiller» fra fastleger. For det første er det forstemmende at en sentral aktør på feltet fortsatt bidrar til bruken av begrepet lykkepiller da målet med behandlingen ikke er lykke, men å heve en alvorlig depresjon. Norge ligger lavt i forskrivning av antidepressive midler til unge i alderen 15 til 19 år med stabile tall de siste tre årene.

Fastlegene fyller heller ikke stadig ut reseptblokken, da medikamentene i all hovedsak foreskrives av spesialisthelsetjenesten. Bare én av fire henvises for depresjon får medikamenter. Og medikamenter står ikke i motsetning til samtaleterapi. De fleste studier viser at kombinasjonen er det som har best effekt.

Den siste feilslutningen til Mental Helse er at psykologer har monopol på samtaleterapi. De fleste samtalene i kommunene og et stort antall i spesialisthelsetjenesten står andre yrkesgrupper for. Å påstå at fastleger gjør mer skade enn gagn, er respektløst og mangler dokumentasjon.

Etter vår erfaring ønsker pasientene at fastlegene blir mer involvert i oppfølgingen av psykisk syke og at de er til stor støtte for de fleste mennesker som sliter, også psykisk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.